TRIBUNALS
Societat 23/04/2018

Un terapeuta ja condemnat per agressions sexuals torna a judici

S’enfronta a 39 anys de presó per quatre nous casos

Montse Riart
2 min
La façana de la seu de l’Audiència de Barcelona, on es jutjarà per segon cop el cas del terapeuta acusat d’agressió sexual a pacients.

BarcelonaEl juny del 2016 l’Audiència de Barcelona va condemnar a sis anys de presó un terapeuta de Sabadell que feia teràpies alternatives i naturals per haver abusat de dos pacients, un d’ells menor d’edat. Segons la sentència, l’home els va sedar per deixar-los atordits mentre els tocava. Arran de la condemna, quatre persones que haurien sigut pacients de l’home durant anys van tornar-lo a denunciar. En dos dels casos, segons la fiscalia, l’acusat hauria començat a abusar de les víctimes quan eren menors d’edat i la situació s’hauria allargat més de 20 anys. La fiscalia demana 39 anys de presó per a l’home, que dimarts s’asseurà un altre cop al banc dels acusats.

Segons explica la fiscalia en el seu escrit d’acusació, el terapeuta feia els tocaments en el marc de suposats “massatges terapèutics per reforçar l’autoestima dels pacients”. En dos casos els abusos van començar com a tocaments quan les víctimes tenien 14 i 15 anys, i van continuar molt després dels 18 anys. De fet, una de les menors, la família de la qual era íntima amiga del processat, va acudir al centre terapèutic fins que va tenir 35 anys, i durant un temps també hi va treballar.

En el seu cas, un cop va arribar a la majoria d’edat els tocaments es van convertir en agressions sexuals, que el terapeuta hauria justificat com a “teràpia de reequilibri emocional” i de “potenciació de la identitat com a dona” de la víctima. Aquesta dona hauria explicat a la fiscalia que, igual que en els casos ja condemnats, la teràpia començava “bevent un got d’aigua que només reomplia l’acusat” i que la deixava “en un estat de relaxació”. Una amiga seva, que havia patit abusos sexuals durant la infància, va visitar-se durant cinc anys amb el terapeuta, que segons la fiscalia la va acabar agredint sexualment, i justificava el sexe com a mètode per “curar-se”. Un altre home va denunciar els tocaments patits des que tenia 15 anys fins als 40 al centre de teràpia. La relació entre tots dos va començar perquè l’acusat li feia de monitor de tennis. L’última de les víctimes, major d’edat, va estar en tractament al centre cinc anys. En el seu cas, l’acusat hauria justificat les agressions com una via de “creixement emocional”.

La fiscalia destaca la “dependència” que patien les víctimes respecte a l’acusat, sigui per l’ascendència que l’home tenia sobre tots ells, perquè era amic de la família o per la seva vulnerabilitat. A més dels 39 anys de presó demanen una indemnització de 600.000 euros, ordres d’allunyament d’una dècada i que li prohibeixin tornar a exercir com a terapeuta.

stats