Societat 28/01/2021

Teràpia amb cavalls per superar el càncer infantil

L’Hospital de la Vall d’Hebron aposta per la hipoteràpia com a rehabilitació dels tumors cerebrals

Eugènia Cardona
2 min
L’Hospital Vall d’Hebron aposta per la hipoteràpia com rehabilitació dels càncers infantils

BarcelonaL’Hospital de la Vall d'Hebron ha presentat la teràpia assistida per cavalls Cavalcant la Vida, una proposta de rehabilitació per a infants i adolescents que han patit un tumor cerebral. El projecte investiga si el contacte amb aquests animals pot ajudar a reduir les seqüeles del tractament oncològic i millorar, alhora, l'estat físic i psíquic dels infants que hi participen. La hipoteràpia ja ha mostrat beneficis en adults que han superat un càncer, i també en persones amb paràlisi cerebral o trastorns de l'espectre autista. 

"Una de les coses que diferencien els nens dels adults que pateixen un càncer amb afectació al sistema nerviós és que els infants estan en edat de creixement i la malaltia pot afectar el seu desenvolupament neuronal i motriu", explica Anna Llort, doctora adjunta del servei d'oncologia pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron. L'objectiu és que les sessions amb els cavalls millorin variables físiques com l’equilibri o la coordinació dels pacients i que els ajudin també a pal·liar seqüeles psicològiques com l’ansietat, la depressió o la sociabilitat.

"Fins ara estem comprovant que tant l'experiència de muntar a cavall i la interacció que es produeix com el mateix moviment sobre l'animal fan millorar aquests aspectes. Al mateix temps, confiem que la teràpia aporti beneficis en l’àmbit emocional, millorant l'autoestima i afavorint l'estat anímic del pacient", assegura Anna Saló, psicòloga del grup del Servei d'Oncologia Pediàtrica de la Vall d'Hebron.

Sessions setmanals durant mig any

L'assaig clínic, que tindrà una durada de sis mesos, compta amb quinze participants d'entre 4 i 18 anys. La meitat del grup farà una sessió individual per setmana després de rebre l'alta del tractament oncològic i l'altra meitat continuarà només amb el seguiment habitual.

La doctora Llort assenyala que “les estades a l’hospital amb tractaments de llarga durada tallen de soca-rel moltes funcions socials” i afegeix que “treballar una relació amb l’animal ajuda a reprendre qüestions com l’afectivitat i la seguretat”. Durant les trobades, els infants van a buscar el cavall a l'estable, el renten i el raspallen, li donen menjar i fan activitats mentre hi munten. 

L’estudi, impulsat per la Fundació Real Club de Polo de Barcelona, va començar a finals del 2019, però es va haver d'aturar a l'inici de la pandèmia. S’hi han implicat l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron i les Escoles Universitàries Gimbernat, amb el suport de la Fundació Federica Cerdá i l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). 

stats