Interior
Societat 06/09/2022

Un terç dels aspirants a Agents Rurals són dones

El cos forestal de la Generalitat reserva el 40% de les places per al col·lectiu en un intent d'augmentar la plantilla

Joan Cebrián
2 min
Dues agents rurals

BarcelonaLes dones encara són una minoria a les files dels Agents Rurals. A Catalunya només representen una de cada deu professionals del cos, una xifra que, malgrat ser encara molt lluny de la paritat, comença a avançar lentament. "Abans potser no es plantejaven que era una feina per a elles i ara han anat veient que sí, que no hi ha cap problema", explica la sotsinspectora del cos d'Agents Rurals, Sara Perarnau. Les dades l'avalen. Aquest any, per primer cop, les convocatòries d'accés al cos d'Agents Rurals de la Generalitat compten amb reserva de places per a dones i la resposta ha sigut massiva: 800 s'han inscrit a les oposicions que busquen cobrir 100 places.

El resultat és que de les 2.492 persones que s'hi han presentat, un 32,1% són dones. L'increment de l'interès és notori respecte a la convocatòria del 2020, quan per cobrir 50 places es van rebre 1.827 sol·licituds i en aquella ocasió les dones representaven el 22% (399 candidates). Per a Perarnau, més enllà de tractar-se d'un ambient molt masculinitzat, la falta de presència femenina al cos forestal també es deu al desconeixement de la feina: "Tothom sap què és un mosso d'esquadra o un bomber, però els agents rurals encara hem d'explicar què fem i quines competències tenim perquè el nostre dia a dia és desconegut. La informació facilita que les dones s'ho plantegin". Per aquest motiu, les campanyes de difusió també han anat guanyant importància.

De les 100 places de la convocatòria, 40 estan reservades a dones en aquesta convocatòria. De tota manera, la concessió final dependrà de la nota: si hi ha candidates amb grans diferències en la nota respecte a candidats homes o si n'hi ha que suspenen, alguna de les places reservades pot acabar coberta per un home. "Si tot fos meravellós, estaria bé que no calgués aquesta quota, però no partim de la mateixa línia de sortida. Durant molts anys a les dones se'ns ha ficat al cap que hi ha coses que no les podem fer, i això és una empenta per sortir de la mateixa línia", insisteix la sotsinspectora. Tal com ha passat als Mossos, la quota de dones ha generat debat intern. Alguns sindicats no en són partidaris, però segons Perarnau d'altres volen aplicar-la a la convocatòria de sotsinspectors, on el 40% del cos ja són dones.

A més d'intentar assumir els reptes del Pla d'Igualtat, l'arribada de més dones al cos és essencial per la necessitat d'augmentar la plantilla. "El cos d'Agents Rurals necessita incorporacions. La gent jove és molt necessària perquè tenim un cos envellit. Fa falta molta renovació i cal que entri gent per aprendre de les persones que ja hi són", assegura Perarnau. I destaca que amb més recursos humans es podrien crear més comandaments i grups especials: "En el dia a dia tens moltes incidències i quan tens agents adscrits a la mateixa comarca fent feines especials, són persones que no estan disponibles. És molt complicat organitzar la feina si no hi ha personal".

Per això, la Generalitat va presentar el 2019 el Pla Estratègic del Cos d'Agents Rurals (PECAR), que preveu incrementar la plantilla d'agents rurals amb un total de 300 efectius fins al 2024. A més, també vol augmentar el personal tècnic, administratiu i laboral per consolidar l'estructura del cos. Actualment Catalunya té 500 agents i només el 13% són dones.

stats