Societat 26/06/2015

El Tercer Sector exigeix el traspàs "immediat" del 0,7% de l'IRPF social a Catalunya

El Tribunal Constitucional i el Suprem ja han donat la raó al Govern en 13 ocasions en els últims 20 anys

Europa Press
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas i la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, acompanyats de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en la seva tercera reunió anual / ACN

BarcelonaLa presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha exigit, aquest divendres, per carta al ministre de Sanitat i Afers Socials, Alfonso Alonso, el traspàs "immediat" a Catalunya dels fons del 0,7% de l'IRPF per a fins socials, ha informat la Taula en un comunicat.

Ho ha demanat d'acord amb la sentència del Tribunal Suprem que anul·la el reial decret de concessió de subvencions a les entitats del Tercer Sector per part de l'Estat, de manera que el tribunal estableix que la competència exclusiva en aquesta matèria és de les autonomies.

La Taula ha recordat que, amb aquesta sentència –amb data de 9 de juny–, ja són 13 les resolucions del Tribunal Constitucional i del Suprem en els últims 20 anys que han donat reiteradament la raó al Govern. En la carta, Guiteras diu que les entitats socials catalanes estan "satisfetes" per aquesta sentència, ja que sempre han considerat i defensat que correspon a les comunitats autònomes gestionar la distribució d'aquests recursos.

En concret, demana al ministre que transfereixi a la Generalitat "la facultat de decisió sobre els projectes a subvencionar en aquest any 2015, i sobre la quantitat a assignar". També reclama que la suma total assignada a programes socials a Catalunya ascendeixi com a mínim a 46 milions d'euros, d'acord amb els recursos aportats pels contribuents catalans en la declaració de la renda.

L'entitat, que representa 4.000 organitzacions, ha lamentat que l'aportació dels contribuents catalans el 2014, a través de la casella 'Altres fins d'interès social', va sumar 45 milions d'euros, però Catalunya només ha rebut 30,8 milions.

Aquest any, l'Estat va distribuir 220 milions d'euros a 1.236 programes socials de 469 entitats socials que van beneficiar 6 milions de persones.

Guiteras ha manifestat que confia que el ministeri portarà a terme pròximament els canvis necessaris perquè, en compliment de les sentències esmentades, a partir de l'any 2016 siguin les comunitats autònomes les encarregades de portar a terme la distribució d'aquestes subvencions a les ONG socials en els seus respectius territoris.

stats