Pseudociències
Societat 10/09/2022

"Que la Terra és rodona i viatja per l'espai? No tenen res provat"

El cinema de La Maquinista acull una trobada de terraplanistes i exhaureix les entrades

5 min
Una imatge del Congrés de terraplanistes a Barcelona.

BarcelonaEm diuen que dissabte al matí, al cinema de La Maquinista, de Barcelona, hi ha una trobada de terraplanistes, aquestes persones que han arribat a la conclusió que la Terra és plana. El programa d’actes no pot ser més interessant: obren a les 9.20 h i la “cançó d’obertura” va a càrrec de l’artista Cesc. Llavors, el mestre de cerimònies Matute Xen presenta l’acte i, tot seguit, Enrique, d'Exponiendo la verdad, parla d’enginyeria social. A les 10.32 h (adoro aquesta precisió temporal) Paco Vinagre fa la conferència "Éter y sanación" i es continua amb “Don Trápala (canción rap)”. Les activitats, pel que llegeixo, seguiran, a la tarda i l’endemà, al Parc Fluvial del Besòs (et recomanen portar antimosquits i pareo per la gespa) i a la platja de l’estació de Cabrera de Mar.

Però les entrades, a 18 euros, ja estan exhaurides, de manera que provo sort i me n’hi vaig, a veure si algú em deixa passar. Entre el públic, un home d’uns seixanta anys em saluda. “No t’enrecordes de mi?” Resulta que és José Luis Gillué, que fa uns vint-i-cinc anys era okupa d’una masia expropiada de Gallecs, Can Ros, quan jo era okupa, amb un grup de teatre que es deia La Farinera, de la del costat: Casa Nova. “Com és que has vingut?”, li pregunto. “Perquè no vull que em manipulin –em diu–, i perquè soc un home curiós". "No t’han explicat això de l’Antàrtida?”, em pregunta. I em xiuxiueja que als telenotícies hi posen expressament, per manipular, una bola del món. Un home, des de lluny, em retreu, somrient: “On és TV3?” I afegeix: “Pregunta’t què passa amb l’Antàrtida!”

Entro a dins. A la pantalla del cinema, hi ha un cartell que diu: “Reorientando el espíritu. Reorientando entre todos”. A l’escenari, un ponent diu: “Hay gente que empezó a abrir los ojos con el tema de la Tierra plana, hay gente que empezó con lo de la ‘plandemia’, que, oye, al final... ¡Bendita ‘plandemia'!

Saludo un dels organitzadors, David Barea, que em promet que, tot i la feinada que té, contestarà a algunes de les meves preguntes. Ell, juntament amb el seu germà (els “Hermanos Barea”) és conegut a YouTube per fer vídeos que volen donar raons pel terraplanisme. Ara, un altre ponent camina entre el públic i els pregunta què han après en els últims anys. “Vivir mejor”, diu una dona. “Por ejemplo, señora... –insisteix ell–, en estos últimos años, un término nuevo que haya aprendido”. Després de rumiar-hi un instant, la senyora mormola: “Investigar!” I ell remata: “Claro, lo que es el proceso de ponerse. Pero ¿un concepto nuevo, espiritual? Te pongo temática: un concepto político”. I una altra dona exclama: “No creer en ellos!” Tot això és el pròleg per a l’actuació del raper Don Trápala, que explica al respectable que mai ha cantat tan d’hora i que el rap que interpretarà “s’ha fet viral a escala mundial”.

“Yo como casi todos con la mayoría discrepo / los tienen tan engañaos que beben células de feto. / No es por no vacunarme, eso te lo prometo, / es que no me apetece que me conviertan en magneto...” El públic, entregat, pica de mans al ritme, mentre ell, donant-ho tot, canta: “La verdadera fuerza se basa en conocimiento. / No me quieras debatir o te dejo sin argumentos. / Soy un visionario adelantado a su tiempo!”

"Ens poden estar amagant terres"

Veig que l’hipnotitzador i mag està a punt d’entrar. Surto a fora amb en David Barea. Li pregunto, esclar, per la Terra plana. “Lo de la Terra plana és amb el que més ens han rentat el cervell des que naixem fins que morim, perquè és un buidament espiritual de l’ésser humà. El model heliocèntric, que el van crear els jesuïtes en concret... Kepler, Galileu... Tot el model està creat per l’Església i té un perquè. Per buidar-nos. Més enllà que ara et parlin de bajanades. Quines? Que estem viatjant per l’espai a milions de quilòmetres per hora, amb totes les estrelles, i està ple de galàxies. No tenen res provat”. Llavors li pregunto si són falses les fotografies de la Terra des de l’espai i com és que no hi ha fotografies de la Terra plana. Somriu i fa: “No hi ha cap fotografia de la Terra completa real. Tot són composicions digitals. Només una del 1972, i està trucada o feta sobre una pintura. La mentida té un perquè. I jo no sé el perquè últim. Ens poden estar amagant terres, un territori, i pot ser per amagar terres que tenen recursos... Si te’n vas al cant cinquè dels Vedes, el Bhagavatam, veuràs que et diu que vivim en un cercle de terres. Això ens ho han ocultat”.

Una de les presentacions del Congrés de Terraplanistes a Barcelona.

Les proves que la Terra no pot ser esfèrica les té clares: “L’aigua, per la física de fluids, tu no la pots corbar a l’exterior del seu contenidor esfèric. No es pot replicar el model esfèric ni heliocèntric. Cap laboratori pot. L’aigua, per física de fluids, sempre busca el seu nivell. Des d’un got d’aigua, a una piscina o al mar. Perquè, si no, que ens diguin a partir de quina quantitat d’aigua en un oceà es comença a corbar l’aigua. És una bajanada. Així no actuen els fluids”. I afegeix: “A nivell de mar, l’horitzó el tens a l'altura dels ulls. Puges a una muntanya i l’horitzó el tens a l'altura dels ulls. I en un avió també. I es diu horitzó perquè és pla. Si llancem un globus fins a 36 km d’alçada l’horitzó segueix sent recte i a l’alçada dels nostres ulls”.

Tothom vol parlar amb ell, tothom el necessita. Així que vaig de pressa i li pregunto, per acabar, si la Terra és infinita o té un límit. “Saps que existeix el tractat antàrtic? Que no es pot anar més enllà del paral·lel 60? Està prohibit. Aquest tractat existeix des de la Segona Guerra Mundial. Tots els països (enfrontats entre ells) es van posar d’acord en dues coses. Per l’Antàrtida i per pujar al cel”.

Abans d’acabar em demana que escrigui que el preu de l’entrada de l’acte ha servit per llogar la sala, però no per guanyar res de res. De fet, la responsable de Cinesa m’ho ha explicat. “Ara, les sales de cines serveixen per a activitats d’aquestes. Demà tenim una trobada de l’Església evangèlica”.

Li dono les gràcies i, mentre me’n vaig, encara se sent: “El fin de esta era llega y eso está a la vista. / Yo no soy antisemita pero sí antisionista. / He visto caer en la trampa hasta a la gente más lista. / Y luego es a nosotros a quien llaman negacionistas”.

stats