EMERGÈNCIES
Societat 23/01/2019

Comença de nou l'entubat del túnel per rescatar el Julen del pou

Després s'haurà d'excavar un pas horitzontal que ha de permetre arribar on és el nen

Ara
2 min
Els equips de rescat treballant a Totalán.

BarcelonaEl dispositiu de rescat del Julen, el nen de dos anys que va caure en un pou el 13 de gener a Totalán (Màlaga), va patir ahir un greu contratemps quan es va haver d'eixamplar el túnel vertical de 60 metres que es va acabar dilluns a la nit. Des d'allà s'ha de construir una galeria horitzontal per arribar al menor, una tasca que havia de durar 24 hores però que ahir es va tornar a endarrerir.

Els tubs de l'encamisat del túnel no han pogut sobrepassar els 40 metres de profunditat i, davant del risc que es poguessin quedar encallats, es va decidir treure'ls per preservar-los en perfecte estat. Després de valorar diverses opcions, es va optar per la que es considera més segura, que consisteix en omplir el túnel amb terra fina i tornar a perforar-lo amb un radi més gran. Això provoca un nou endarreriment en les previsions de rescat, i no s’ha ofert una estimació del temps que es trigarà a arribar fins al nen, que ja porta deu dies al pou. El ministre Fernando Grande-Marlaska va elogiar ahir l'esforç “necessari i merescut” que s'està fent per rescatar el Julen.

Aquest dimecres al matí els equips de rescat han tornat a acabar d'excavar el túnel vertical de 60 metres i han començat l'entubat. Cap a les sis del matí, la perforadora ha acabat de perfilar el túnel, i quan acabin aquests treballs caldrà començar els de la galeria horitzontal que ha de servir per arribar fins al lloc on es creu que hi ha el nen.

El túnel vertical ha de servir perquè els miners el facin servir "com a caldera", és a dir, perquè hi posin "el material que extreguin" en la construcció del tercer túnel, aquest horitzontal, que ha d’anar fins al pou on va caure el nen, segons va explicar el president del Consorci de Bombers de Màlaga, Francisco Delgado. La galeria horitzontal, d'uns quatre metres, s'ha d'excavar al fons del pou i a mà.

Abans que baixin els miners, però, caldrà instal·lar un tub especial que s’ha fabricat per a aquest túnel i que permetrà que els miners puguin baixar des d’una gàbia amb certes garanties de seguretat. Els miners, que han vingut des d’Astúries, hauran de baixar de dos en dos i només treballaran per torns de mitja hora.

El nen va caure en un túnel de 107 metres de profunditat i només 25 centímetres d'ample el diumenge 13 de febrer. L'estratègia de rescat ha anat canviant durant tots aquests dies, ja que s'han anat trobant problemes inesperats. Els treballs també s’han anat endarrerint per culpa de les pedres que s'han anat trobant al subsol.

stats