Societat 30/10/2013

La Generalitat exigeix a Foment un pla d'actuacions urgents a Rodalies de 306 milions

El conseller Santi Vila apuja el to contra el ministeri i diu que la situació de la xarxa ferroviària no admet un "no" de l'Estat a aquestes inversions de mínims

Albert Solé / Acn
2 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, al dinar de l'Ateneu Barcelonès

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dimecres que el Govern ha lliurat al ministeri de Foment un document d'actuacions prioritàries a les Rodalies de Barcelona que inclou inversions de 306 milions d'euros. "Es tracta d'actuacions d'urgència per aconseguir millores en un termini d'un any o un any i mig sense un alt cost pressupostari", ha explicat Vila durant un dinar a l'Ateneu Barcelonès.

El conseller ha reiterat que la situació "d'estrès" de les Rodalies és "insostenible" i que l'informe es va lliurar a Foment abans de l'accident d'un tren diumenge a Sant Andreu Arenal, però que aquest últim episodi "precipitarà" les negociacions amb el ministeri.

"La situació de Rodalies a Catalunya és inadmissible, la xarxa està excessivament estressada i té més activitat de la que resisteix la infraestructura i el manteniment", ha sentenciat Vila. El conseller ha exigit al ministeri de Foment un "compromís a curt termini" perquè no invertir a la xarxa de Rodalies equival a incrementar les incidències i els errors humans.

Vila ha reclamat deixar de banda els "tripijocs polítics" i els 4.000 milions d'euros que es va comprometre a invertir l'Estat al pla de Rodalies per buscar una solució al "col·lapse" actual de la xarxa. Vila ha destacat que la Generalitat ha consensuat amb Renfe el document d'actuacions prioritàries. Per aquest motiu, Vila ha dit: "Quan fas un exercici de realisme no admet un sí o un no, Foment només pot dir que sí. Si no és així, llavors sí que entrarem en un conflicte".

En aquest sentit, el conseller Vila, que ha admès que se sent incòmode en aquest paper d'exigència, ha dit: "He parlat aquests dies amb la ministra Pastor, i valoro la seva determinació i les ganes de donar-hi resposta".

El conseller ha explicat que la Generalitat i l'operadora ferroviària porten mesos "identificant" els problemes de Rodalies i en un "esforç de responsabilitat" han situat la inversió necessària en 306 milions d'euros. Vila ha posat d'exemple una inversió de 900.000 euros a l'estació d'Arc de Triomf, que permetria aturar incidències i duplicar la capacitat de la línia del Maresme.

stats