Societat 24/04/2018

Un testimoni assegura que el noi que va perdre un ull l'1-O va rebre el tret directe i a poca distància

Primeres compareixences al jutjat que investiga les càrregues policials a Barcelona

Montse Riart
2 min
Roger Español, l'home que va perdre la visió d'un ull l'1-O, aquest matí.

BarcelonaUn tret directe, disparat amb l'escopeta en horitzontal i a poca distància. Aquesta és la seqüència que ha descrit un testimoni que va presenciar i gravar en vídeo el moment que Roger Español va rebre l'impacte de la pilota de goma que li va fer perdre un ull durant les càrregues policials de l'1-O a Barcelona, segons han explicat fonts pròximes al cas. Aquest dimarts el jutge que investiga l'acció de la Policia Nacional a la capital catalana ha interrogat els primers testimonis de la causa.

Aquest dimarts també han declarat davant del magistrat d'instrucció número 7 de Barcelona quatre testimonis més, que han explicat que la Policia hauria disparat en un moment que no s'estava produint cap aldarull "ni una situació de perill", segons ha explicat l'advocada del querellant, Anaïs Franquesa. Segons s'explica a la querella, Español va rebre l'impacte de la pilotada quan els agents ja abandonaven el centre, després de requisar les urnes.

L'escopeter, pendent d'identificar

El vídeo gravat pel periodista que va presenciar la lesió mostra l'escopeter que va disparar, la posició de l'arma, la sortida de la pilota de goma i el moment de l'impacte. "El testimoni ha explicat amb molta precisió com va veure que un agent carregava l'arma i disparava un tret recte en posició horitzontal, directament cap a un grup de persones que eren majoritàriament periodistes", ha explicat Franquesa a la sortida de les declaracions. Les acusacions han pogut esbrinar de quina unitat formava part l'agent i qui eren els seus superiors, però no el número d'identificació, que no era visible.

Segons fonts pròximes al cas, la resta de testimonis que han declarat aquest dimarts han explicat que, després que Español rebés l'impacte de la pilota de goma, es van disparar més trets. També han apuntat que els agents s'estaven retirant del centre en formació i que a la zona no s'hi estava produint cap aldarull.

Les declaracions –que constitueixen les primeres citacions del cas– s'han fet en presència del jutge i de les acusacions particular i popular, però la fiscalia no s'hi ha presentat. Franquesa ha lamentat aquesta absència i ha recordat que el ministeri públic ha sigut "zero proactiu" en la causa "per esbrinar la responsabilitat dels agents" que van realitzar les càrregues policials sota investigació.

stats