Successos
Societat 28/09/2022

Els testimonis veuen racisme en l'apunyalament de Santa Coloma de Farners però el jutge descarta el delicte d'odi

El magistrat creu que la motivació de l'atac va ser l'enfrontament entre el grup de tres neonazis i el dels amics de la víctima

3 min
Imatge del moment posterior a l'agressió. Al fons hi ha la víctima, l'Aliou, estès a terra amb els amics al voltant

Santa Coloma de FarnersA Santa Coloma de Farners encara ressonen pel carrer els fets de la nit de dissabte a diumenge, quan un jove d'ideologia neonazi va clavar tres ganivetades a un altre noi, d'origen subsaharià, enmig d'un enfrontament entre grups d'amics, i amb insults racistes previs. Tot va començar passada la mitjanit, quan la pluja va estroncar la celebració de la festa major a les barraques. Aleshores, molts joves es van dirigir cap al pavelló d’Els Saioners perquè hi ha una zona coberta i així podien allargar la nit. Els amics del noi agredit –que eren al lloc dels fets i van veure l'atac– han explicat a l’ARA que, cap a les dues de la matinada, van arribar els ara tres detinguts a la zona “buscant brega” i deixant anar comentaris racistes. “Estava tot ple de gent, però només insultaven els marroquins i subsaharians; en canvi, als blancs no els van dir res”, indiquen els joves, que són veïns d’Arbúcies i que prefereixen no fer públic el seu nom. “A un noi li van dir «tú, negrito ¿qué miras?», i li van preguntar si eren tots immigrants, i a una noia li van dir «traidora» perquè se’ls va encarar per defensar-los”, afegeixen els mateixos testimonis. 

Després de l’intercanvi de retrets, els tres arrestats –que són d’ideologia neonazi i tenen antecedents per diferents fets delictius– van marxar a un carrer del costat a trucar per telèfon. La colla de la víctima va decidir avisar els seus amics perquè hi anessin –“No és el nostre poble i els vam demanar ajuda”– i, paral·lelament, també van aparèixer companys dels agressors. A partir d’aquí, els dos grups es van enfrontar i un dels detinguts, S., va atacar un noi subsaharià i el va ferir al braç. Quan ho va veure l’Aliou, la víctima, va encarar-se a l’agressor per defensar-lo i tots dos van alçar els punys enlaire. “Però de cop, en S., va treure una navalla i li va clavar tres ganivetades, horitzontals, al cos. I la tercera va ser al ventre, i fins i tot li van sortir els budells, se'ls va haver d'agafar ell amb les mans”, recorden els nois, que encara es fan creus de tot el que va passar. Van trucar a emergències i van traslladar l’Aliou a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on li van haver de posar 40 punts de sutura entre les tres ferides. Actualment, el noi evoluciona favorablement i el seu estat és menys greu. 

Diumenge, els Mossos d’Esquadra van detenir els tres agressors per un delicte d’odi i temptativa d’homicidi. El jutge, després d'escoltar el relat de les parts va ordenar presó per a l'autor de les ganivetades i llibertat amb càrrecs per als altres dos implicats. Se'ls acusa de temptativa d'assassinat però no de delicte d'odi. “La motivació de l’agressió no va ser el racisme, sinó l’enfrontament entre els dos grups de joves, que es van encarar durant una nit de festa major. Per això no ha inclòs el delicte d’odi”, apunten fonts pròximes al cas en referència a la decisió del magistrat. De fet, per assegurar-se d'aquest context, les mateixes fonts expliquen que el jutge va preguntar específicament a la víctima si, en el moment de l’encarament amb el detingut, ell li havia fet algun comentari o insult racista, “però la víctima li va dir que, en aquell moment, no”.

En la interlocutòria, el magistrat també va optar per canviar la tipologia del delicte per endurir-lo: va passar de temptativa d’homicidi a temptativa d'assassinat perquè considera que l’agressor va actuar "amb traïdora": “Li va ensenyar els punys, i de cop va treure la navalla”. 

"El context sí que va ser racista"

Des de la defensa de la víctima, en canvi, consideren que el “context sí que va ser racista”. “Pel que diuen la víctima i els testimonis hi ha clarament una motivació racista en la temptativa d’assassinat. Fins a quin punt això es pot traduir o no en un delicte d’odi ja ho veurem, estem en una fase molt inicial de la instrucció”, exposen. A més, recorden que la Comissaria d’Informació dels Mossos d’Esquadra va intervenir en la investigació pel perfil dels arrestats: “Són d’un perfil ideològic racista molt marcat i aquesta perspectiva no es pot perdre”. 

stats