Seguretat

Titán, el caporal de la policia de Llinars vinculat al narcotràfic

Els Mossos arresten quatre agents locals implicats en el cultiu de marihuana i el blanqueig de diners

3 min
Un dels agents detinguts de la Policia Local de Llinars entrant a la furgoneta dels Mossos després de l'escorcoll a la comissaria.

Llinars del VallèsEls veïns de Llinars del Vallès coneixen amb el sobrenom de Titán un dels quatre agents de la Policia Local del municipi detinguts aquest dimarts en una operació contra el narcotràfic de marihuana. Els Mossos d’Esquadra els han arrestat aquest matí per la seva vinculació amb un grup dedicat al cultiu d’aquesta droga i per blanqueig de diners. Però la detenció de Titán, caporal de la Policia Local, no ha estranyat gaire els veïns, que feia temps que el tenien fitxat. "Sorpresa, cap. Ho sabia tot el poble. Estàvem esperant que caigués en un moment o altre, perquè estava ficat en moltes històries", assegura l'Anna. Un altre grup de veïnes, que prefereixen no identificar-se, el defineixen com un home que "xulejava quan patrullava, amb fisonomia de gimnàs", i el qual "no és el primer cop que relacionen amb algun camell".

Fins ara el balanç oficial d’aquesta operació, que ha avançat a primera hora El Periódico, no inclou més detencions, però no es descarta que, a part dels quatre agents, hi hagi més arrestats per la implicació en aquesta trama del tràfic de marihuana, sobretot de membres de la banda amb la qual feien negocis. Pel que fa al caporal de Llinars, ja feia uns anys que aixecava sospites entre els veïns. “Se l’anomenava Titán perquè se’l veu com un heroi amb una part fosca”, comenta el Joan. Els dubtes van augmentar quan, el desembre del 2019, va acabar ferit en un tiroteig a tocar d'una àrea de servei de l'AP-7. El van disparar mentre parlava amb un confident que va morir pels trets. Aleshores els Mossos van obrir una investigació que hauria desencadenat el dispositiu d'aquest matí i que fins ara no s'havia fet públic que hagués donat resultat.

Els veïns de Llinars veuen Titán com el líder “d’una màfia”. El seu nom va tornar a agafar força fa pocs mesos, quan va circular un vídeo per WhatsApp sobre el caporal i que en les últimes hores ha tornat a fer que els mòbils del municipi traguessin fum. Una veu en off robòtica en parla referint-s'hi amb el seu sobrenom, el vincula amb grups de narcotraficants i repassa alguns operatius que ha fet la Guàrdia Civil contra el cultiu de marihuana en naus industrials de Llinars. De fet, els veïns fan notar, suspicaços, que precisament la Guàrdia Civil ha desplegat diversos dispositius en pocs anys contra el tràfic de cànnabis al sector industrial del municipi: “És veritat que hi ha un polígon, però són moltes plantacions. Per què Llinars?”

Els Mossos investiguen si Titán i els tres altres agents de la Policia Local –un dels quals és el germà del caporal– garantien als narcotraficants que poguessin cultivar marihuana sense risc de ser delatats. L’Ajuntament, a diferència dels veïns, ha expressat “sorpresa” per la implicació dels agents. Tampoc dins del cos de policia local –que té una plantilla de dinou agents– s'ho esperaven. El cap de la Policia Local, l'inspector Amado Ferreras, assegurava en declaracions a l'ACN que els companys estan "en xoc" i que no hi havia cap sospita sobre la participació dels agents detinguts en l'organització criminal. El consistori apartarà els agents si, després que passin a disposició judicial, el jutge considera que hi ha prou indicis per mantenir-los com a investigats. En previsió que això pugui passar, el govern municipal ja ha engegat els tràmits per poder rellevar els policies com més aviat millor i que no afecti el servei.

Els Mossos han fet 28 escorcolls, sobretot a Llinars i Barcelona, en domicilis particulars i altres edificis, un dels quals és la comissaria de la Policia Local de Llinars, que és on han passat més hores inspeccionant: des del matí fins a la tarda, amb tres dels quatre agents. Els investigadors n’han sortit amb caixes plenes de documentació. Abans també havien escorcollat un restaurant i una nau del polígon de Llinars.

¿I la 'rave' de Cap d’Any?

Segons el vídeo que ha tornat a circular sobre Titán, el detingut també pot tenir alguna relació amb la rave multitudinària de Cap d’Any organitzada al municipi. Una idea que no uneix els veïns, que des de fa uns mesos veuen que només es parla de Llinars per incidents. De fet, la investigació dels Mossos gira entorn el narcotràfic de marihuana, que, com va admetre fa quatre dies el cap del cos, el major Josep Lluís Trapero, “és una droga que cada cop té més efectes en els joves, està entrant als domicilis i s’està instal·lant al crim organitzat, amb derivades greus de violència”. Els Mossos diuen que la marihuana ha entrat en una fase parasitària a Catalunya i que fa un any ja van detenir agents de la comissaria de Santa Coloma de Farners per la implicació en una xarxa de tràfic de la mateixa substància.

stats