Fauna

La tonyina Trini, la mascota dels pescadors de l’Escala

La confraria va alimentar-la el 2015 quan estava malferida i, des de llavors, cada any visita el port per les mateixes dates

2 min
La tonyina Trini, vista a l'Escala

GironaPels volts del desembre del 2015, abans de la veda de peix blau, un exemplar gros de tonyina va entrar al port de l'Escala seguint les embarcacions que tornaven de la pesca nocturna. Buscava menjar, perquè els pescadors, en amarrar la barca, tiren a l'aigua les captures que no serveixen per vendre a la llotja. Estava desnodrida, tenia una ferida d'ham a la boca que no li permetia mastegar i patia per una aleta escapçada. Els pescadors, en veure la tonyina malferida, que no es movia ni podia engolir els peixos de l'aigua, no van voler caçar-la i van intentar ajudar-la.

Des del moll, els membres de la confraria escalenca s'apropaven a l'aigua, picaven de mans, feien venir la tonyina i li posaven peix a la boca per tal que es pogués recuperar. La van alimentar durant un mes i quan es va refer, després de Nadal, va marxar mar endins. Durant aquest temps es va convertir en una espècie de mascota marina dels pescadors de l'Escala, la notícia va córrer pel poble i els voltants, fins al punt que molts veïns venien a veure-la i alimentar-la. El grup de mariners jubilats del port discutien sobre quin nom posar-li: primer pensaven Esquena Pelada o Escalenca, però, finalment, van decidir posar-li Trini, en honor de la secretària de la confraria.

El vincle entre la Trini i els pescadors escalencs ha continuat des d'aquell 2015 perquè curiosament, més o menys per les mateixes dates abans de les festes nadalenques, la tonyina ha tornat al port de l'Escala. Així, cada any ha guanyat més fama i quan s'apropen els mesos de la visita, veïns i pescadors estan a l'aguait per descobrir-la i fer-li fotos i vídeos que ràpidament circulen per les xarxes. Les escoles també procuren visitar-la i fins i tot han vingut autocars des de França per llançar-li peix. De fet, la confraria ha habilitat una màquina expenedora de sardines al moll perquè qui ho vulgui pugui fer venir la Trini a la superfície.

La tonyina Trini nedant a l'Escala

Protagonista d'un conte

Des de la primera visita, la tonyina només va deixar de venir el 2019, quan tothom ja la va donar per morta, però el 2020 va tornar per sorpresa. I així fins avui. Just aquesta setmana, un grup de pescadors de la confraria asseguren que ja l'han vista nedar, juntament amb dues tonyines més. El meteoròleg de TV3 Tomàs Molina ha posat en dubte que realment fos la famosa Trini perquè no li reconeixia les ferides, però, segons el patró major Josep Lluís Sureda, els companys garanteixen que era ella.

La llegenda de la Trini ha agafat tanta volada a l'Escala que fins i tot Lurdes Boix, directora del Museu de l'Anxova, li ha dedicat un llibre que repassa la seva història amb il·lustracions del pintor Lluís Roura. El conte, pensat per al públic infantil i per treballar a les escoles, fantasieja sobre la vida de la tonyina recorrent els oceans i també té com a objectiu posar en valor la feina i la història dels pescadors. "Els protagonistes d’aquesta història són els pescadors, que en comptes de no fer cas d'una tonyina malferida que no valia res, van decidir alimentar-la. El llibre permet conèixer i treballar la manera de treballar de la pesca antiga, les pràctiques sostenibles i la importància de la pesca de peix blau a l'Escala", explica Lurdes Boix.

stats