METEOROLOGIA
Societat 04/08/2017

Els dies més tòrrids de l’estiu per culpa d’una onada d’aire saharià

Ahir es va arribar als 41 graus al Baix Ebre i als 40 graus al Bages

Martí Oliveras
3 min
Banyistes combatent ahir la calor extrema de l’interior del país al riu Segre al seu pas per Camarasa, a la comarca de la Noguera.

BarcelonaUna de les notícies d’aquests dies és la calor, i no afecta només Catalunya, sinó també bona part del centre i el sud del continent europeu, amb màximes que ahir van situar-se, en general, entre els 35 i els 40 graus centígrads en moltes zones de la conca del Mediterrani.

Immersos en un context de falca anticiclònica durant dies i dies, com acostuma a passar gairebé cada estiu, aquesta situació garanteix un període de temps estable en conjunt, amb vents dominants del sud que aporten una massa d’aire molt càlid procedent del nord de l’Àfrica. És el que també es coneix com a intrusió sahariana, que és la responsable de l’onada de calor que estem vivint aquestes últimes jornades.

Les temperatures van tocar sostre en moltes comarques ahir, amb moltes màximes entre els 35 i els 40ºC, de manera que va ser el dia més càlid de l’estiu fins ara en molts indrets del centre i del sud del país. La temperatura més alta es va registrar a Tortosa, la capital de les Terres de l’Ebre, amb una màxima de 41 ºC, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). No es van quedar curts a Artés (Bages), Vinebre (Ribera d’Ebre), Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà) o Lleida, entre altres poblacions, on es van assolir els 40 ºC. A Aldover, al Baix Ebre, els 40,2 ºC d’ahir representen la temperatura més alta de la sèrie de 22 anys d’aquesta estació del Servei Meteorològic de Catalunya.

Tot i la calor que va fer arreu, en cap dels observatoris històrics es van produir rècords. Els 36 ºC del centre de Barcelona queden lluny dels 40 ºC (39,8 ºC) del 6 de juliol del 1982, la màxima absoluta de la sèrie centenària de l’observatori Fabra. Lleida va assolir ahir els 40ºC, mentre que el rècord absolut és del juliol del 2015, amb una màxima de 43,1 ºC, segons dades de l’Aemet. Els 38,3 ºC que va registrar ahir l’aeroport de Girona tampoc suposen el rècord de la sèrie d’aquest observatori de l’Aemet, perquè la màxima absoluta són els 41,3 ºC del juliol també de l’any passat. A l’aeroport de Reus es van quedar a tan sols 0,6 ºC del rècord, amb una màxima de 37,4 ºC. Finalment, a Tortosa, l’observatori amb la màxima absoluta de Catalunya d’ahir dijous, es van assolir els 41 ºC (40,6ºC), que queden lluny també, però, dels 43 ºC a què es va arribar el juliol del 1982.

Risc d’incendi i contaminació

Les altes temperatures que estem tenint aquestes últimes setmanes també estan suposant un increment del risc d’incendi forestal. El perill és entre moderat i alt en general, si bé en algunes zones de la Catalunya Central i del prelitoral és molt alt.

A més a més, fruit també d’aquesta onada de calor, els nivells de contaminació han augmentat força aquests últims dies amb l’estancament d’aire en les capes baixes, especialment a les grans ciutats. En aquest sentit, la Generalitat ha emès un avís preventiu d’episodi ambiental de contaminació per PM 10, atesos els nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM 10) registrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. La previsió indica que la qualitat de l’aire seguirà sent regular en general avui i demà a la majoria de les zones, en especial a la zona de protecció especial (ZPE), com a conseqüència també dels nivells d’ozó troposfèric.

Des del punt de vista estrictament meteorològic, la situació tendirà a millorar a partir del cap de setmana, amb l’arribada de precipitacions i amb un descens de les temperatures a les acaballes de diumenge que tindrà continuïtat durant la setmana vinent. L’onada de calor haurà viscut ja el pic màxim entre ahir i avui. De mica en mica, per tant, la massa d’aire més càlid s’anirà enretirant de damunt nostre i les temperatures es normalitzaran a partir de dilluns, amb una calor molt més a ratlla i amb un temps més canviant.

stats