La tràgica història del primer futbolista gai

La vida de Justin Fashanu, que va desvelar que era homosexual, va acabar en suïcidi

"No vull ser més una vergonya per als meus amics i la meva família". És la nota manuscrita de comiat que va deixar Justin Fashnau. El 3 de maig del 1998 van trobar el seu cos en un garatge abandonat de Shoreditch (Londres). Havia decidit penjar-se, un suïcidi que va posar punt final a una trajectòria futbolística erràtica, d'inici prometedor a Anglaterra, però estroncada pels escàndols. Fashnau va ser el primer jugador negre pel qual es va pagar un traspàs d'un milió de lliures esterlines, tot i que sobretot se'l recorda perquè va ser el primer i únic futbolista professional del Regne Unit que ha declarat obertament la seva homosexualitat. Aquell anunci, propagat a la portada de The Sun el 22 d'octubre del 1990, quan la seva carrera començava a esllanguir-se, va resultar ser un punt d'inflexió. Incapaç de digerir aquella pressió, Justin Fashnau es convertiria vuit anys més tard en una icona tràgica, després d'un tortuós periple personal i professional.

El futbol li va girar l'esquena. Però els insults als estadis no eren el pitjor. El seu germà tampoc li va fer costat. John Fashanu, futbolista professional -va militar en equips com el Wimbledon, el Crystal Palace i l'Aston Villa-, el va qualificar de "pària". L'any passat encara mantenia que Justin no era homosexual, sinó que havia fet aquell anunci per aconseguir popularitat i diners, unes reflexions fetes arran de la presentació del documental emès a la BBC i produït per la seva filla gran, Amal Fashanu, sobre la figura de l'oncle i l'homofòbia al futbol.

Carrera truncada

Justin Fashnau va tastar la incomprensió durant la seva carrera. Els vestidors del futbol britànic a principis dels anys 80 no eren l'espai més propici per iniciar debats de respecte a la diversitat. A Fashanu tampoc el va ajudar que admetés haver rebut grans sumes de diners dels tabloides britànics per inventar relacions amoroses amb parlamentaris, esportistes i actors. Aquella bola mediàtica el va acabar arrossegant. "M'haurien pagat més per silenciar la meva homosexualitat", va afirmar en una entrevista.

Fashanu era un prometedor davanter centre quan va debutar al Norwich, el gener del 1979. De seguida es va fer un lloc a l'equip. El 1980 va rebre el premi al millor gol de la temporada, detalls de talent que li van servir per protagonitzar un sonat traspàs al Nottingham Forest del mític entrenador Brian Clough, la vida del qual ha estat portada a la gran pantalla. Clough, directe i extravagant, explica en la seva autobiografia una conversa que va mantenir amb el futbolista anys abans que anunciés que era homosexual. "On vas si vols una llesca de pa?", li va preguntar. "Al forner", va respondre Fashanu. "On vas si vols una espatlla de xai?", va tornar a preguntar. "Al carnisser", va continuar ell. "Doncs per què continues anant a aquell maleït club de maricons?", va sentenciar Clough, cansat dels rumors sobre la vida privada de Fashanu. Deteriorada la relació entre jugador i entrenador -Clough el va acabar apartant de l'equip-, el davanter va ser cedit al Southampton, abans d'iniciar un periple que el va portar per clubs anglesos, i després d'una lesió de genoll, per conjunts menors dels Estats Units, el Canadà, Anglaterra, Escòcia, Suècia, Austràlia i Nova Zelanda.

La carrera de Fashnau estava acabada. Havia estat portada dels tabloides per les seves confessions, una mescla de veritats i mentides en què els mitjans sucaven pa. Futbol i polèmica eren sinònim de vendes als quioscos. Però els fets que l'acabarien enfonsant no tenien relació amb el futbol. Als Estats Units, un jove de 17 anys va interposar contra ell una demanda per assetjament sexual, uns fets que mai es van poder provar. Fashnau es va refugiar a Londres, però la seva vida ja havia descarrilat. En aquell garatge abandonat a Shoreditch es va acabar tot. La seva neboda, en el documental emès a la BBC a principis de l'any passat, es preguntava per què cap dels 5.000 futbolistes professionals que juguen a la Gran Bretanya ha sortit de l'armari. Potser encara pesa massa la por de ser devorat com Justin Fashanu.