Barcelona

Transfòbia i vellesa: "Que Déu se m'emporti abans que hagi d’arribar a una residència"

La transversalitat generacional del col·lectiu LGTBIQ+ centrarà la reivindicació de l'Orgull, que se celebrarà del 3 al 16 de juliol

Elisenda Forés Català
2 min
Recepció oficial Pride Barcelona 2020

BarcelonaVa treballar en un cabaret. "És el que tocava a les dones com jo i de la meva edat als anys 70", explica. Llavors, no existien referents de persones grans que fossin trans com ella o que formessin part del col·lectiu LGTBIQ+ i el fet d'arribar a la vellesa i ser dependent es vivia com una por molt gran a sentir-se encara més vulnerable. La Laura Vilar recorda el que pensava quan era jove: "Que Déu se m'emporti abans que hagi d'arribar a una residència". Ara, amb 68 anys, se sent orgullosa de la seva trajectòria i considera que després de tants anys de lluita està en el millor moment de la seva vida. I aquest és el missatge que pensa portar als diversos espais de Barcelona on es programaran activitats a Barcelona amb motiu del Dia de l'Orgull entre els dies 3 i 16 de juliol, una edició que aquest any es dedica a la transversalitat generacional.

Amb motiu del Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia (LGTBI-fòbia) aquest dimecres l'organització Pride! ha presentat les novetats de l'esdeveniment que porta com a lema "L'orgull de les nostres vides. Fer anys, acompanyant-nos, és créixer". Amb aquest eslògan les entitats organitzadores han volgut reivindicar la diversitat de totes les dissidències a qualsevol edat. Un fet que també es veurà reflectit en les activitats programades que volen promoure el diàleg intergeneracional des de diferents etapes: la descoberta de l'orientació sexual, la vivència màxima de la identitat sexual i, finalment, la solitud de la vellesa LGTBIQ+ amb tots els reptes que això implica.

També l'aspecte organitzatiu presenta diversos canvis. Un dels elements més significatius és la creació d'un nou espai de 5.000 metres quadrats a la plaça Universitat, un village que comptarà amb la presència d'entitats i expositors, i que també acollirà el Pride Kids. Les carpes, que fins ara eren a Maria Cristina, aquest any se situaran al centre de la ciutat. D'aquesta manera es pretén donar més visibilitat al Pride i deslocalitzar la zona del Paral·lel com a epicentre de la festa. Una de les altres innovacions que s'ha anunciat per a aquest 2023 és el canvi de data. La coincidència de la celebració de Sant Joan amb la històrica diada de l'Orgull, el 28 de juny, ha fet que s'hagi d'ajornar la celebració del Pride al juliol, concretament del 3 al 16. Entre les activitats centrals hi haurà la manifestació, amb el recorregut habitual a l'avinguda del Paral·lel, i el pregó central el dijous 13 a plaça Universitat, a més dels tradicionals concerts a l'avinguda Maria Cristina les nits del 14 i el 15 amb artistes que es confirmaran d'aquí dues setmanes.

El president del comité organitzador del Pride Barcelona, Ferran Poca, i la directora de l'àmbit social del Pride Barcelona, Maria Giralt, mostrant el cartell d'enguany.

El comitè organitzador del Pride de Barcelona, Ferran Poca, i la directora de l'àmbit social del Pride de Barcelona, Maria Giralt, han presentat el cartell publicitari amb el qual s'anunciarà l'Orgull LGTBIQ+. La imatge porta al centre l'icònic panot de la flor de Barcelona que funciona com a rellotge, concretament marca les tres en punt per commemorar la tercera generació. Un col·lectiu que, segons han recalcat, són els que van lluitar quan eren joves pels drets dels quals ara gaudeixen molts: "Per això, és de justícia tenir-los sempre presents", ha subratllat Giralt.

stats