Societat 29/06/2017

La plataforma que vol transformar el Zoo de Barcelona aconsegueix les signatures a meitat de campanya

Els impulsors de Zoo XXI entregaran avui les firmes a l'Ajuntament

Ara
3 min
Treure el zoo: LA CIUTADELLA HA D’ARRIBAR 
 AL MAR

BarcelonaLa plataforma Zoo XXI, que demana transformar de dalt a baix el Zoo de Barcelona, ha aconseguit les signatures necessàries a meitat de campanya. L'entitat entregarà amb dos mesos i mig de marge les firmes per poder entrar a tràmit la iniciativa ciutadana que pretén portar una revolució al Zoo de Barcelona i adaptar-lo a la sensibilitat i els coneixements científics del segle XXI.

Zoo XXI va iniciar la recollida de signatures per transformar el Zoo de Barcelona el 28 de març, data a partir de la qual es comptabilitzaven 120 dies hàbils per aconseguir les 14.000 signatures mínimes per entrar a tràmit el projecte. Arran d’un debat cada vegada més accentuat a la ciutat sobre la necessitat d’un canvi de model per al Zoo, la plataforma ha decidit renunciar als últims mesos de la campanya per accelerar la tramitació i assegurar que el model sigui aplicat com més aviat millor. D’aquesta manera, Zoo XXI ja ha entregat avui més de 18.000 signatures, 4.000 més de les mínimes necessàries, sense haver d’esperar al 19 de setembre, la data límit assignada per l’Ajuntament.

Un zoo sense zebres ni tigres

Un zoo sense zebres ni tigres que es dediqui a tenir cura de l’hàbitat dels animals en comptes de tancar-los. Aquesta és, a grans trets, la proposta que impulsa la campanya internacional de Zoo XXI, que pretén transformar els zoos del món, començant pel de Barcelona. En un primer moment els partits hauran de votar a favor o en contra de l’entrada a tràmit de la iniciativa per posteriorment votar per l’aplicació del model Zoo XXI al zoo de la capital catalana.

Zoo XXI afirma no tenir respostes definitives per part dels partits sobre el seu posicionament però sí haver rebut un 'feedback' positiu i de voluntat de canvi, com es va demostrar recentment amb l’aprovació per unanimitat de la moció que buscava reduir el soroll ambiental del Zoo promoguda per la plataforma. Es tractar de la primera iniciativa ciutadana de la ciutat de Barcelona.

"Barcelona està a punt de donar el primer pas d’un llarg camí per reconvertir els zoos de tot el món. Per primera vegada, s’obre la possibilitat que Barcelona obtingui una política d’estat sobre el seu zoo i deixi així enrere les polítiques que canvien amb cada candidatura", ha afirmat el portaveu de la plataforma, Leonardo Anselmi.

Un elefant al Zoo de Barcelona. Al darrere, s’hi veu també una girafa.

Tres moments que van canviar la història del Zoo

  • 1892: L’Ajuntament compra els animals per al Zoo per 180 eurosL’abril de 1892, Barcelona compra per 30.000 pessetes (180 euros) 41 mamífers, 117 aus, un os rus i un elefant a Lluís Martí Codolar, un banquer que va veure’s obligat a desprendre’s dels animals en fer fallida. A la seva finca agrícola hi tenia camells, antílops, lleons, una zebra i una girafa.
  • 1966: El Floquet de Neu arriba a Barcelona i converteix el Zoo en una de les grans atraccions de la ciutatA mitjans dels anys 60, un agricultor va matar una parella de goril·les que s’infiltraven sovint a les seves collites, a Guinea. Al costat d'un dels cadàvers hi va trobar amagat un petit goril·la blanc que va tenir a casa fins als dos mesos, quan va ser traslladat al Zoo de Barcelona, el 1966. Amb els anys, el Floquet de Neu va convertir el zoo barceloní en una de les grans atraccions de la ciutat. Va tenir 21 fills, cap dels quals amb les seves característiques especials. Va morir per eutanàsia el 2003.
  • 2016: Barcelona anuncia que tanca el delfinari i no n’obrirà cap mésEl desembre del 2016, l’Ajuntament comunica que renuncia a fer el nou delfinari i tanca l’actual, amb el trasllat dels dofins a altres centres. A més, anuncia que avança “cap a un nou model de zoo que basi la seva feina en la conservació d’espècies que estiguin amenaçades o en perill d’extinció”.
stats