Societat 08/05/2019

Un treballador d'un geriàtric, condemnat a 55 anys de presó per pegar i violar nou residents la nit de Nadal

La sentència fa responsable de les indemnitzacions l'empresa propietària del centre

Montse Riart
2 min
“La meva mare tenia la cara com un mapa i no articulava paraula”

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat un treballador d'un geriàtric d'Arenys de Mar que la nit de Nadal del 2015 va entrar en diverses habitacions del centre i va pegar i agredir sexualment fins a un total de nou residents. Una de les dones va morir pocs dies després dels fets. La sentència subratlla l'especial "vulnerabilitat i indefensió" de les víctimes i obliga el condemnat a indemnitzar-les amb més de 100.000 euros en total.

Tot i que les acusacions demanaven que fos la direcció del centre qui assumís també la responsabilitat dels fets, la sentència fa recaure el pes de la indemnització en l'empresa propietària de la residència –i subsidiàriament en la Generalitat per tractar-se d'un centre concertat–, però no en la directora, perquè considera que n'era una treballadora.

L'acusat va negar els fets durant la declaració que va fer en el judici i va mostrar "repulsa i sorpresa" davant de les acusacions. Va assegurar que no recordava res d'aquella nit perquè havia estat bevent i havia consumit drogues abans d'entrar a treballar, i la seva defensa fins i tot va posar en dubte la veracitat de les denúncies. Però el tribunal, tot i que considera el consum de drogues i alcohol com un atenuant, assegura que els informes mèdics proven les agressions i que els testimonis dels treballadors que tenien el torn anterior i posterior al del condemnat evidencien que ningú més que ell va poder ser l'autor i que l'home havia de ser conscient del que estava fent.

La sentència també té en compte les imatges de les càmeres de seguretat de la residència. Tenint en compte aquestes gravacions, el tribunal conclou que "l'acusat va ser la única persona que va tenir accés a totes les víctimes a soles i amb el temps suficient per cometre els delictes".

El tribunal descarta l'homicidi

Les acusacions –que demanaven fins a 75 anys de presó per a l'acusat– volien que l'home fos condemnat també per homicidi imprudent per l'agressió a la resident que va acabar morint una setmana després dels fets, però el tribunal "descarta" que es pugui atribuir al condemnat aquesta mort.

En la sentència, els magistrats expliquen que tot i que el treballador –per la seva experiència laboral cuidant persones grans– havia de saber que un cop de puny a una persona gran podia fer-li més mal que no pas a una persona més jove, no vol dir que fos "conscient" que amb aquesta agressió podia acabar matant-la.

La responsabilitat del centre

Durant el judici, els familiars de les víctimes van criticar la direcció del centre, assegurant que no els havien comunicat els fets fins unes hores després i que el primer cop que van trucar-los van minimitzar les lesions de les residents. Però la sentència recorda que tot i que els directors d'un centre tenen la l'obligació "de vigilància" sobre el que passi a l'interior de les instal·lacions, la responsabilitat final ha de ser en tot cas de l'empresa propietària del geriàtric.

A més de la condemna de 55 anys de presó, el tribunal imposa a l'acusat una ordre d'allunyament i de comunicació respecte de les víctimes i li prohibeix tornar a exercir la seva professió durant 15 anys més.

stats