Societat 27/06/2014

Treballadors i usuaris de Bellvitge ocupen la gerència de l'hospital per denunciar el tancament de llits

La direcció atribueix la protesta a un "conflicte salarial" i adverteix que la reducció d'unitats durant els mesos de juliol i agost és "imprescindible"

Acn
2 min
Treballadors i usuaris de l'Hospital de Bellvitge a la sala de juntes de la gerència, denunciant el tancament de llits / ACN

L'Hospitalet de LlobregatUn grup de treballadors i usuaris de l'Hospital de Bellvitge ha ocupat l'àrea de gerència del centre per denunciar les retallades a la sanitat pública, especialment el tancament de llits previst per a l'estiu. L'ocupació s'ha produït poc abans de les quatre de la tarda, quan la direcció es disposava a explicar en roda de premsa els detalls de la planificació estival. La Junta de Personal assegura que es mantindrà amatent i adverteix que no permetrà el tancament de cap llit. Des de la direcció acusen els treballadors d'implicar pacients en un "conflicte que té origen laboral i salarial" i adverteixen que la reducció d'unitats durant els mesos de juliol i agost és "imprescindible".

El conflicte a l'Hospital de Bellvitge entre treballadors i direcció és obert. Després que la setmana passada es produís el primer gran enfrontament pel tancament de la unitat de malalts infecciosos –segons la planificació estival de l'hospital–, aquest divendres la situació s'ha agreujat. El centre havia convocat els mitjans de comunicació per donar els detalls d'aquesta planificació, que preveu el tancament gradual d'uns 170 llits, segons la direcció –més de 200 segons els treballadors–. La trobada, però, ha comptat amb la presència de la Junta de Personal, que ha ocupat la zona de gerència, fins al punt de comparèixer per davant de la direcció.

El portaveu dels treballadors, Ramon Montoya, assegura que la situació a les Urgències és "insostenible" per la manca de llits d'hospitalització i que molts pacients han d'esperar llargues estones als passadissos abans de poder ser atesos i traslladats a una habitació. "No es pot tancar cap llit més. Això és innegociable", ha etzibat.

Montoya lamenta que la gerència no els escolti i assegura que l'objectiu dels treballadors és "ajudar a recuperar el pressupost" que tenia l'hospital anys enrere per tal de garantir un bon servei als usuaris. Alguns malalts han acompanyat els treballadors i han corroborat la seva versió sobre les llargues esperes a Urgències.

Més tard del previst, com a conseqüència de l'acció de protesta, el gerent de l'Hospital de Bellvitge, Alfredo Garcia, ha desmentit aquesta informació. Manté que la situació és "d'absoluta normalitat" i ha insistit que el tancament de llits no és estructural, sinó una "adaptació" de l'oferta de llits a les demandes reals de l'estiu.

Garcia creu que els treballadors "han traspassat una línia vermella implicant pacients en un conflicte que té un origen laboral". El gerent nega que s'acumuli gent a les Urgències i explica que "tothom té un llit assignat i encara hi ha llits lliures". Durant el dia d'avui, explica, s'han donat 96 altes i n'estan previstes 36 més per dissabte, fet que deixarà espai per a altres malalts. En el curt termini, la situació és d'incertesa i el conflicte es pot agreujar en qualsevol moment. Els treballadors asseguren que faran "guàrdies" per evitar qualsevol tancament i no descarten noves mobilitzacions a les plantes.

stats