Societat 07/01/2020

Trens Dignes de l'Ebre i el Priorat convoca una manifestació contra la degradació del servei ferroviari

Protestaran a l'Aldea el 19 de gener per denunciar la desaparició de les 4 freqüències d'Euromed

Oriol Gracià
2 min
Els portaveus de la plataforma Trens Dignes, amb Josep Casadó al centre, en roda de premsa

Tortosa"Per uns serveis dignes, ni un tren menys". Aquest serà el lema de la mobilització que la Plataforma Trens Dignes de l'Ebre i el Priorat ha convocat per al diumenge 19 de gener a les onze del matí a l'estació de l'Aldea-Amposta-Tortosa. "Dilluns vinent començarà a funcionar el nou tram de doble via entre Vandellòs i Tarragona, però en lloc d'apreciar les millores que s'havien promès, perdrem quatre connexions diàries d'anada i tornada d'Euromed", ha explicat Josep Casadó, portaveu de l'entitat ciutadana. I aquesta només és una síntesi dels greuges que han detectat en els nous horaris de tren entre Barcelona i les Terres de l'Ebre, que es posaran en funcionament a partir del 13 de gener.

A partir del 3 de febrer la desaparició dels Euromed es compensarà amb un nou servei d'alta velocitat amb un tren Avant entre l'Ebre i Barcelona. Un canvi, però, que no satisfà la Plataforma. "No només ho considerem insuficient, sinó també indignant. Tenim la sensació que per a Renfe, Adif i el Departament de Territori i Sostenibilitat, les Terres de l'Ebre i el Priorat som un territori residual", ha denunciat Casadó. Les reivindicacions encara van més enllà. Trens Dignes demana que s'ampliïn les freqüències dels Avant, que es mantinguin els Euromed i que es millori la connexió amb el País Valencià: "Volem que els Euromed també es puguin agafar en direcció sud, que els regionals que provenen de Barcelona arribin a Benicarló, la comarca valenciana del Baix Maestrat, i que els regionals que surten de València ho facin fins a Tortosa. És essencial per a un territori com el nostre, que viu a cavall entre dues comunitats".

Els nous horaris que fins ara ha fet públic Renfe només seran vàlids fins a l'1 de març i tot fa pensar que a curt termini hi podrà haver reajustaments. "Això obre una petita escletxa a l'esperança, però cal que ens mobilitzem, perquè serà l'única manera d'aconseguir alguna millora", segons Casadó. Així i tot, la mobilització al carrer –que es pot intensificar a partir del 19 de gener– s'activa en paral·lel a les converses que la plataforma manté amb la Secretaria d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. "Celebrem que després de mesos de cert immobilisme, finalment la Generalitat s'ha posat les piles a l'hora de pressionar Renfe i Adif per la millora del servei. Però ara també cal que s'hi impliquin els polítics del territori, que fins ara han sigut incapaços de liderar un front comú", ha afegit. Per això, en la manifestació del 19 de gener ha convocat la ciutadania, però també les institucions i els polítics.

stats