Societat 20/06/2019

Tres professors d'El Palau declaren divendres davant del jutge per suposadament "humiliar" fills de guàrdies civils

De les nou denúncies inicials, només aquestes tres continuen vives, i la resta s'han arxivat

Ara
2 min
Façana de l’Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca.

BarcelonaEls tres professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca que encara estan sent investigats per "humiliar" fills de guàrdies civils després de l'1-O estan citats a declarar aquest divendres al jutjat d'instrucció número 7 de Martorell. Així ho ha informat Europa Press. De les nou denúncies inicials contra els professors d'El Palau, només aquestes tres continuen vives. De les altres sis només una s’ha arxivat definitivament amb l’acord de la Fiscalia, tal com va explicar l'ARA fa només unes setmanes. Els docents van ser denunciats per presumptes delictes de discriminació i contra la integritat moral.

El cas dels professors de l’IES El Palau es va dividir en dues causes judicials. La primera que es va obrir era al jutjat d’instrucció número 3 de Martorell i feia referència als comentaris d’un docent el 20 d’octubre del 2017, els dies previs a la vaga general d’estudiants contra la repressió de l’1-O. Segons la denúncia de la Fiscalia, aquest mestre va demanar als alumnes d’una classe “que aixequessin la mà els fills dels guàrdies civils”. Aquesta és la causa que es va arxivar fa poques setmanes. Segons fonts judicials consultades per l’ARA, el jutge va donar per tancada la instrucció sense apreciar cap delicte d’odi del docent i la Fiscalia no s’hi va oposar.

L’altra denúncia –contra vuit professors– es va acumular al jutjat número 7 de Martorell, que manté vius tres dels procediments i ha arxivat els altres cinc. En aquest cas, la Fiscalia sí que va recórrer l’arxivament. El recurs del servei de delictes d’odi de la Fiscalia de Barcelona es va presentar fa un any –el maig del 2018– davant l’Audiència de Barcelona, que, tot i aquest temps, encara no s’ha pronunciat sobre la causa.

Cap dels dos jutges que investiguen els fets havia citat fins ara els professors, que ja van declarar en qualitat d'investigats davant la Guàrdia Civil, el 20 i 28 de desembre i el 4 i 10 de gener del 2018.

El fet que tots els casos menys un continuïn sense tancar-se definitivament ha contribuït a mantenir la ferida oberta, no només per als professors investigats, sinó per a tot el cos de docents. Josep Lluís Alcázar, que és delegat sindical de la CGT i s’ha convertit en el portaveu de l'assemblea –ell mateix és professor de l’IES El Palau–, explica que el professorat continua sentint-se “sota sospita”. Per a Alcázar, les denuncies contra els seus companys i contra els docents de la Seu d’Urgell –aquestes sí, totes arxivades– suposen “un abans i un després” per a la comunitat educativa, que veu “l’escola pública en el punt de mira”.

stats