Tres ulls buidats per foam dels Mossos i cap escopeter identificat

L'última víctima és un jove extutelat que va rebre l’impacte en les protestes postsentència

2 min
Dos antiavalots dels Mossos amb una llançadora de foam davant d'un periodista a les protestes per Hasel

Barcelona“Les lesions són compatibles amb un impacte a gran velocitat d'un objecte compatible amb un projectil de foam”. És l’informe del metge forense sobre la lesió d’un noi a qui el 18 d’octubre del 2019 li van rebentar l’ull esquerre al carrer Trafalgar de Barcelona durant una de les protestes postsentència. Irídia ha denunciat que és la tercera persona que ha perdut un ull o la visió per un projectil de foam dels Mossos d’Esquadra, i de moment no s’ha identificat cap dels escopeters que van disparar aquesta mena d'armament. La víctima del carrer Trafalgar és un jove extutelat per la Generalitat que aquell dia havia anat a Barcelona per celebrar que feia 18 anys i que quan tornava a casa va rebre l’impacte del foam a l’ull, segons Irídia.

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona investiga aquest cas, però la codirectora d’Irídia, l’advocada Anaïs Franquesa, alerta que fins ara “no s’ha pogut determinar” quin dels 19 agents antidisturbis que, segons els Mossos, aquella nit actuaven a la zona del carrer Trafalgar és l’autor del tret. “El que s’ha determinat sense cap mena de dubte és la compatibilitat de les lesions amb el projectil”, diu Franquesa. L’informe del metge forense precisa que el noi, que ara porta una pròtesi ocular, va patir “un traumatisme directe i intens” al globus ocular esquerre. També explica que el jove ha tingut “sentiments de buidor i creences de tenir poques expectatives de futur” per la pèrdua de l’ull, així com “tristor, baixa autoestima i desmotivació”.

Per a Franquesa, aquest cas demostra “una altra vegada” que els mecanismes de rendició de comptes de la policia “no funcionen”. L’advocada lamenta que determinar “la traçabilitat” de cada projectil “és pràcticament impossible”, però afegeix que després de l’informe del metge forense, que ha examinat la documentació mèdica, es pot concloure que “ja són tres les persones que han perdut un ull o la visió” pel foam dels Mossos. El recompte d’Irídia fa referència al noi a qui també van buidar l’ull l’octubre del 2019 a l’aeroport del Prat, en la primera mobilització multitudinària postsentència, així com la noia a qui van rebentar l’ull el febrer d’aquest any en la primera protesta per l’empresonament de Pablo Hasél a Barcelona.

Pel que fa al projectil de foam de l’aeroport del Prat, mai se sabrà quin agent va causar les lesions perquè el jutjat que portava el cas va arxivar la investigació penal i va exculpar tres antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos perquè no es podia saber qui va ser l'escopeter que el va disparar. Pel que fa al projectil de la manifestació de Hasél, un jutjat de Barcelona investiga dos escopeters de la Brimo que aquella nit van disparar bales d'aquest tipus a la Via Augusta.

Una quarta víctima

A més de les tres lesions a l’ull, Irídia recorda que el 18 d’octubre del 2019, també durant les protestes postsentència, hi va haver una altra víctima. En aquest cas va patir un traumatisme cranioencefàlic per l’impacte d'un altre projectil de foam, fet que li ha causat epilèpsia permanent i sordera a l’orella on va rebre el tret. Segons Franquesa, en aquell moment es va arribar a “témer per la seva vida”.

stats