Societat 13/06/2014

Trias es queda sol per la gestió del conflicte de Can Vies

PSC i PP critiquen l'aturada de l'enderroc després de l'esclat de la violència

Auri Garcia Morera
2 min
L'alcalde Xavier Trias durant el ple / CÈLIA ATSET

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha defensat aquest divendres la seva gestió del conflicte de Can Vies durant un ple extraordinari en què tots els grups de l'oposició s'han mostrat crítics amb l'actuació del govern municipal. En la seva intervenció, l'alcalde ha recordat que "el primer que ha de fer un ajuntament és complir la legalitat" i que l'execució del desallotjament de Can Vies era inevitable en compliment d'una sentència judicial ferma. Trias també ha recordat, però, que l'Ajuntament ha mantingut una actitud dialogant per resoldre el conflicte. "Des del primer dia vam dir diàleg, i aquest diàleg l'hem portat fins a l'extenuació", ha recordat. L'alcalde també ha reivindicat l'aturada de l'enderroc davant les crítiques de PSC i PP: "Vaig prendre aquesta decisió i avui la tornaria a prendre".

El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordí Martí, ha presentat l'informe de l'Ajuntament sobre els fets i ha recordat que el procés judicial contra Can Vies el va iniciar l'anterior govern municipal. "Mai cap govern de la ciutat havia cercat tantes alternatives", ha defensat Martí. El regidor del districte ha afegit que aquest diàleg s'ha de fer "sempre complint la llei" i que amb el desallotjament l'Ajuntament només complia la sentència. L'aturada de l'enderroc, ha afegit, perseguia "demostrar amb fets la disponibilitat a parlar de tot". Pel que fa a la solució, que l'Ajuntament considera que pot ser al mateix edifici o definitiva en un altre espai, Martí ha demanat que Can Vies es fixi el model de Can Batlló, "basat en una col·laboració estreta, lleial i transparent". També ha insistit, però, que no hi haurà "cap tracte de favor".

Front comú del PSC i el PP

El president del grup municipal socialista, Gabriel Colomé, ha retret a l'alcalde que no hagi presentat ell mateix l'informe. Pel que fa l'actuació del govern municipal, Colomé ha acusat Trias de "carregar-se el principi de l'autoritat democràtica" en aturar l'enderroc. També l'ha criticat durament per l'esclat de la violència, i ha recordat les seves paraules quan era a l'oposició i es produïen aldarulls. El popular Alberto Fernández-Díaz ha recuperat les mateixes cites de Trias i ha estat encara més dur en la crítica als canvis en la posició del govern municipal. "L'alcalde dialoga i cedeix amb els violents", ha dit, i ha afegit que "l'aturada de l'enderroc, cedint davant el xantatge, mereix la reprovació".

Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV-EUiA, també ha censurat l'actuació del govern municipal, tot i que amb arguments oposats. "El desallotjament i l'inici de l'enderroc de Can Vies va ser un error molt greu que no s'hauria d'haver produït", ha dit Gomà. L'ecosocialista també ha lamentat que, des de llavors, es va fer "una gestió nefasta de les conseqüències". Jordi Portabella ha estat l'únic portaveu que s'ha mostrat relativament comprensiu amb l'actuació del govern municipal. Ha marcat distàncies respecte de Gomà i ha defensat l'enderroc pel fet que l'edifici s'ha de convertir en una zona verda, però també ha evitat coincidir amb PSC i el PP en les crítiques per la marxa enrere. Sí que ha lamentat, però, les contradiccions de l'Ajuntament: "Encara ara ningú ha entès què ha passat".

stats