SOCIETAT
Societat 29/11/2010

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs del PP contra la prohibició dels toros a Catalunya

La decisió és del 23 de novembre però no s'ha conegut fins avui. Els populars creuen que la votació del Parlament ataca la llibertat "a les manifestacions culturals"

Redacció
2 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del Partit Popular contra la decisió del Parlament de prohibir les corrides de toros a partir del gener del 2012. El passat 28 d'octubre el PP va portar la norma a l'alt tribunal El recurs, de 38 pàgines i signat per 50 senadors del PP, argumenta que la prohibició 'envaeix competències estatals' i 'restringeix drets i llibertats dels ciutadans'. Segons el PP la decisió del Parlament vulnera una desena d'articles de la Constitució i trenca 'principis constitucionals bàsics d'accés a la cultura'.

Els populars ja havien anunciat amb antelació la seva intenció de presentar el recurs però no va ser fins el 28 d'ocbure que el van presentar oficialment. Al recurs asseguren que la prohibició de les corrides 'és una ostentació d'incoherència perquè, paral·lelament, es permeten festes amb toros' en el cas dels correbous.

La prohibició 'infringeix la Constitució i la llibertat dels espanyols a les manifestacions culturals' i 'vulnera la llibertat empresarial i la llibertat de manifestació i creació artístiques', va assegurar el portaveu dels populars al Senat, Pío García-Escudero, en presentar el recurs.

En aquest marc va destacar que els decrets de transferències de les competències en la matèria de les Comunitats Autònomes 'sempre parlen de facultats de regulació i ordenació, però en cap cas de prohibició'.

A les 38 pàgines del recurs, els populars asseguren que la 'fiesta' és un 'fenomen nacional, cultural, històric, social, econòmic i industrial' que 'transcendeix l'àmbit d'aplicació de la llei que va aprovar el Parlament de Catalunya i que, per tant, la prohibició 'envaeix competències estatals'.

Segons els populars, la decisió del Parlament és inconstitucional perquè 'no existeix cap competència transferida a les CCAA que les faculti per prohibir la tauromàquia', que 'està protegida per lleis nacionals i europees'.

A més, segons el PP, la prohibició xoca contra una desena d'articles de la Constitució perquè afecta a una activitat cultural i empresarial. En concret, el recurs assegura que es vulnera els articles 9.2 20, 27, 40, 44, 46, 128, 139.2, i dos apartats del 149.1 que fan referència a la llibertat d'expressió, a l'obligació dels poders públics de protegir el patrimoni cultural i artístic, entre altres.

La resolució és del 23 de novembre però no s'ha conegut fins avui que l'ha avançat el diari ABC.

stats