Medi Ambient
Societat 21/05/2021

El Tribunal Constitucional suspèn dos articles de la llei catalana de protecció de costes

La part afectada de la norma permetia als ajuntaments fer activitats previstes pels plans d'ús del litoral i de les platges

C.L.A
2 min
Vista de la Cala Canyers, a la Costa Brava, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaRevés del Tribunal Constitucional (TC) a la llei catalana de protecció del litoral. Aquest divendres el tribunal ha admès a tràmit un recurs del govern espanyol contra algunes parts de dos articles de la norma, que donaven als ajuntaments la competència per autoritzar activitats previstes pels plans d'ús del litoral i de les platges. Amb l'admissió a tràmit, els articles en dubte han quedat suspesos automàticament, de manera temporal, fins que es resolgui el recurs. El govern espanyol va presentar a principis de maig un recurs d'inconstitucionalitat perquè considerava que la norma envaïa competències exclusives de l’Estat sobre el domini públic marítim terrestre.

El TC ha traslladat la demanda i els documents al Congrés, al Senat, al Parlament i a la Generalitat perquè puguin personar-se en el cas i formular les al·legacions que considerin pertinents. L'executiu espanyol va recórrer part de la norma apel·lant a l’article 132.2 de la Constitució que estableix que l’Estat té competències plenes exclusives sobre el domini marítimo-terrestre i, per tant, és qui pot regular i establir la legislació bàsica en matèria de protecció del medi ambient litoral. El departament de Territori i Sostenibilitat, assegura, però, que aquesta gestió "l'està fent la Generalitat" actualment i demana "una mirada més descentralitzada".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat un recurs que va "en contra del que significa una millor regulació del litoral de Catalunya". Calvet ha reivindicat una "gestió integrada" i "flexible" que permeti als governs municipals aprovar els usos de l'activitat econòmica a les zones costaneres. "El litoral és una zona molt sensible, però alhora molt activa i necessita aquesta mirada de proximitat que poden oferir els ajuntaments", ha assenyalat el conseller en declaracions a aquest diari.

Protegir i conservar els ecosistemes

El Parlament va aprovar la Llei de protecció i ordenació del literal el juliol del 2020 per facilitar el “desenvolupament sostenible” de les zones costaneres. El text, que va comptar amb els vots a favor de Cs, JxCat, ERC i el PSC i l’abstenció de CatECP, la CUP i el PP català, busca establir mesures de protecció i conservació de les platges naturals i aposta per preservar i recuperar les zones costaneres, els ecosistemes i les espècies protegides i prevenir i mitigar el canvi climàtic i els riscos naturals. La norma també regula l'accés a les platges per protegir la biodiversitat.

stats