Societat 18/06/2021

Troben amiant al costat del local de la Sagrada Família on ha d'anar el cau Antoni Gaudí

L'agrupament escolta confia en els pressupostos participatius per tenir un espai definitiu

2 min
Els materials amb amiant retirats aquest dijous de la finca propera a la Sagrada Família

BarcelonaFa un any i mig l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí denunciava que el Patronat de la Sagrada Família els feia fora del local que havien ocupat durant les últimes sis dècades. Després de tres mesos de reunions i la mediació de l'Ajuntament de Barcelona, l'organisme va acceptar cedir-los un espai en una finca que recentment havien adquirit a Aigües de Barcelona, al carrer Mallorca 424. Era el 4 de març del 2020 i faltaven pocs dies perquè es declarés l'estat d'alarma. La pandèmia ho va aturar i, tot i que fa poc les obres s'havien reprès, ara ha aparegut la primera pedra a la sabata: al costat de la finca on ha de traslladar-se el cau Antoni Gaudí s'hi ha trobat amiant. Aquest dijous els operaris s'afanyaven a retirar el material contaminat, seguint totes les mesures de seguretat que marca la normativa, segons han apuntat en les últimes hores fonts del Patronat i del consistori barceloní.

Malgrat la retirada de l'amiant, la previsió és que les obres de l'espai s'enllesteixin a mitjans de setembre. Des de l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí asseguren que ja porten mesos esperant poder fer el trasllat. Per això la gran esperança de l'entitat són els pressupostos participatius que ha engegat l'Ajuntament de Barcelona i que es poden votar fins a aquest 20 de juny. Una de les partides que ha superat el primer tall pot ser la solució "per aconseguir un local permanent" per a l'entitat, explica una de les seves voluntàries, Cora Alavedra.

Seguretat en la retirada

Les imatges dels operaris retirant l'amiant en les últimes hores han generat inquietud entre el veïnat. Tant des del Patronat de la Sagrada Família com des de l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació de Veïns de Sagrada Família s'assegura que els treballs compleixen amb la normativa. Fonts del consistori expliquen que el temple ha fet mostrejos per demostrar que no s'han manipulat materials que puguin despendre fibres d'amiant, mentre que des del Patronat s'explica que han contractat una empresa especialitzada en la retirada de fibrociment per realitzar els treballs. Experts en la matèria consultats per l'ARA també apunten que els treballs compleixen amb la normativa. Tant des del Patronat com des del consistori s'explica que un cop s'hagi retirat tot el material es traslladarà a l'abocador autoritzat de residus perillosos d'amiant. 

A la finca del carrer Mallorca 424 està previst que s'hi ubiquin un magatzem i uns vestidors per als operaris que treballen a les obres de la Sagrada Família, però també hi ha d'haver un espai provisional per al cau Antoni Gaudí. L'entitat fa més de sis dècades que compta amb un espai al temple, que a finals del 2019 els va comunicar que havien de marxar. Després de la mobilització de l'entitat i la mediació de l'Ajuntament, el Patronat es va comprometre a cedir-los provisionalment un espai perquè continuïn desenvolupant l'activitat, tot i que l'agrupament confia que, a través dels pressupostos participatius, puguin trobar una solució de futur definitiva. 

stats