Societat 21/08/2015

Troben un altre cargol poma i més postes a l'arrossar del Baix Empordà

A principis de la setmana vinent està previst que tractin la parcel·la afectada amb saponines 

Acn
2 min
Un dels exemplars de cargol poma capturats a la parcel·la afectada situada a Palau-sator / ACN

Palau-satorEls arrossaires han trobat noves postes de cargol poma a la parcel·la afectada per aquesta plaga situada dins el terme de Palau-sator, al Baix Empordà. De moment, ja s'han eradicat onze noves postes i s'ha trobat un nou exemplar viu, d'uns sis anys. Des de la detecció del primer exemplar, els arrossaires han realitzat tres mostrejos exhaustius a la parcel·la afectada i, al mateix temps, controlen els camps propers i vigilen les entrades i sortides d'aigua.

El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, ha explicat que, fins ara, sembla que la plaga no s'ha estès. A principis de la setmana vinent començaran a tractar el terreny afectat amb saponina.

Una aparició aparentment malintencionada

La setmana passada, els arrossaires de la zona de Pals van rebre una mala notícia. El 12 d'agost un operari que feia feines de neteja en un camp d'arròs va trobar-se una posta de cargol poma. A partir d'aquí, els arrossaires, tècnics del Departament d'Agricultura i els Agents Rurals van rastrejar a fons aquesta parcel·la de dos hectàrees que es troba situada dins del terme de Palau-sator, al Baix Empordà, i van localitzar tres exemplars d'aquest mol·lusc invasor adults - d'entre 4 i 5 anys- i una desena de postes.

Des del primer moment, els arrossaires van denunciar que l'aparició de cargol poma enmig del Baix Empordà no era casual. Segons el sector, algú havia deixat anar els exemplars malintencionadament. Així ho va detallar el president de l'ADV, Josep Pericay, ja que el camp on han aparegut els individus i les postes està aïllat i cal arribar-hi a peu. "És difícil de localitzar qui ha fet aquest acte vandàlic ara per ara", ha explicat aquest divendres el president.

De moment, els arrossaires s'han programat rastrejar la parcel·la manualment i exhaustivament dos cops per setmana. Fins ara, els nous mostrejos han permès detectar i eradicar onze postes més i un nou exemplar de cargol poma d'uns sis anys d'edat que es va trobar ahir, dijous. "Durant el segon rastreig vam detectar set postes i ahir mateix, en el tercer, quatre més i aquest exemplar adult", ha detallat Pericay.

stats