El Trueta i el Clínic reben centenars de sol·licituds per provar la vacuna de la catalana Hipra

Primer seleccionaran 30 voluntaris, la meitat dels quals rebran el nou antídot

3 min
A la imatge, la línia de capsulats dels vials de la nova vacuna de la farmacèutica gironina Hipra

GironaDesprés de rebre el vistiplau de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), la farmacèutica gironina Hipra ha començat a seleccionar els 30 voluntaris que provaran la seva nova vacuna contra el covid, amb la col·laboració dels hospitals Clínic de Barcelona i Josep Trueta de Girona. Segons ha destacat l’investigador principal del centre gironí, Rafa Ramos, han rebut “centenars” de sol·licituds de persones que s’han ofert per participar en l’assaig clínic. “La resposta ha superat les nostres expectatives, però el fet que sigui d’una empresa gironina hi ha jugat un paper important. I també molts senten que volen contribuir a acabar amb aquesta pandèmia”, ha indicat.

Les 30 primeres persones que la provaran encara no tenen nom ni cognoms. Primer s'han de fer tota una sèrie de proves mèdiques als voluntaris que s’han ofert per confirmar que compleixen els criteris d’inclusió i cap dels d’exclusió. Entre d’altres, han de tenir entre 18 i 39 anys i no han d’haver passat el virus ni tampoc haver rebut cap altra vacuna. “Molts poden haver passat el covid de manera asimptomàtica, per això els farem proves a tots, perquè si l’han passat no poden entrar en el projecte”, ha puntualitzat. L’investigador principal del Josep Trueta ha exposat que, en aquesta primera visita, es dedica molt de temps a explicar en què consisteix l’assaig i quines proves els faran, perquè donin el seu consentiment el màxim d’informats.

Participar en l'assaig “no només és l’administració del medicament, també hauran de passar molts controls al llarg del procediment perquè, en aquesta fase, sobretot s’avalua la seguretat de la vacuna, a més de la seva l’eficàcia”, subratlla Ramos, que també especifica que el millor és que siguin persones que viuen a prop d’algun dels dos centres hospitalaris, per facilitar que puguin assistir a totes les visites previstes. 

Tots els voluntaris rebran una remuneració econòmica, que és “la comuna en tots els assajos clínics” –segons Ramos– i que està prevista per compensar el temps i els desplaçaments. Ara bé, els participants podran fer vida normal i només hauran de seguir les recomanacions mèdiques habituals com seguir una dieta equilibrada i fer exercici físic.  

Facilitats de transport

La vacuna d’Hipra també és de dues dosis, que s’han d'administrar amb 21 dies de diferència. Dels 30 voluntaris, la meitat rebran la injecció amb la solució de la farmacèutica gironina, i els altres 15 una de les que hi ha aprovades al mercat. Ni investigadors ni participants sabran si han rebut la nova vacuna o alguna de les existents. 

Si la vacuna catalana passa tots els controls de seguretat i eficàcia, els investigadors esperen que a l’octubre es provi en un nombre molt més alt de persones i que s’estengui a altres hospitals. Si es demostra amb els assajos clínics que és segura i eficaç, Hipra calcula que podrà començar a comercialitzar-la el primer o segon trimestre de l’any vinent. La nova vacuna està basada en dues proteïnes recombinants, una que prové de la variant alfa i una altra de la variant beta, que s'uneixen en una sola estructura que permet generar una resposta immunitària contra la proteïna Spike del covid. Un dels avantatges és que es pot conservar a una temperatura d'entre dos i vuit graus –és a dir, en una nevera normal–, cosa que facilitarà les tasques de transport i logística.

stats