Societat 10/04/2013

Nova clatellada judicial contra la immersió: més castellà a tota la classe si un alumne ho demana

Una nova interlocutòria del TSJC afirma que no és suficient amb l'atenció individualitzada de l'estudiant que ho reclama, tal com pretenia Ensenyament. La conselleria ja ha dit que no aplicarà la resolució

Sònia Sánchez
2 min
Els impulsors de la recollida de 145.000 signatures contra la llei Wert, a les portes del ministeri d'Educació. / ACN

BarcelonaUna nova interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del 6 de març, en resposta a una de les famílies que sol·licitava l'escolarització en castellà, especifica que l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem significa que cal garantir el castellà com a llengua vehicular no només per al nen que ho demana sinó "per a tota la classe" en la qual estigui matriculat.

El TS va sentenciar que el sistema educatiu en el seu conjunt no havia de canviar però que calia donar resposta a la petició de les famílies que demanin l'escolarització en castellà. El departament d'Ensenyament ofereix aquesta resposta en forma d'atenció individualitzada a l'alumne que ho sol·licita en els primers cursos d'escolarització.

Però la nova interlocutòria del TSJC deixa clar que no és suficient amb aquesta atenció individualitzada, sinó que "la necessària adaptació del sistema d'ensenyament lingüístic a la consideració del castellà com a llengua vehicular" ha d'ampliar-se "a tota la classe o unitat escolar de la qual forma part aquell alumne". "Allò acordat afecta l'alumne juntament amb els seus companys", afegeix.

Segons Convivència Cívica Catalana, la plataforma que dóna suport a les famílies demandants, aquesta decisió del TSJC obliga la Generalitat a "impartir ensenyament bilingüe en les classes de 10 centres escolars de tot Catalunya on els pares ho han sol·licitat", cinc d'ells a la demarcació de Barcelona, 3 a Tarragona i dos a Girona.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que no aplicarà les pretensions del tribunal expressades en aquesta nova resolució, emesa en resposta a un recurs de les famílies que volen el castellà com a llengua vehicular perquè trobaven insuficient que la solució a la seva reclamació fos l'atenció individualitzada. El tribunal aclareix que no admet el recurs perquè la 'por' d'aquestes famílies no té fonament: és aleshores quan explicita que la resolució anterior donava per fet que el replantejament de la llengua vehicular s'ha de fer, almenys, a tota la classe.

Per Rigau és, senzillament, "impossible canviar el sistema lingüístic a tot el grup només per un alumne".

stats