Societat 24/10/2019

Un possible cas de tuberculosi obliga desenes d'estudiants de la UB a fer-se la prova

Alumnes i professors de la Facultat d'Economia i Empresa han rebut un correu alertant del "risc"

Laia Vicens
3 min
La UB és l’única universitat de l’Estat que apareix en les 200 primeres posicions del rànquing QS World University.

Barcelona"S'ha produït un cas de tuberculosi pulmonar en una persona amb la qual alguns professors i alumnes han estat en contacte, i això els pot implicar un risc d'infecció. [...] Les persones que es consideren de risc i candidates a fer-se la prova són les que rebin aquesta carta". Aquest és el correu electrònic, al qual ha tingut accés l'ARA, que han rebut diverses persones vinculades a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. En el mateix correu electrònic s'hi adjunten dues guies –una en català i l'altra en castellà– per explicar què és la tuberculosi i com es cura.

Segons ha confirmat l'Agència de Salut Pública de Barcelona, s'ha enviat el correu a "determinades classes" de la facultat –on s'estudia economia, ADE, sociologia i estadística, entre altres graus– després d'haver detectat una persona que ha presentat símptomes de tuberculosi, una malaltia que l'any passat va registrar 256 casos a Catalunya. El protocol estableix que cal analitzar les persones que han estat en contacte amb el malalt per prevenir i agafar a temps la malaltia. Per això els citen el 2 de desembre en una aula de la facultat per fer-se les proves de la tuberculina. En el mateix correu electrònic es demana que aquells que ja s'hagin fet les proves i que hagin tingut un resultat positiu ho comuniquin de seguida.

L'Agència de Salut Pública ha explicat que la tuberculosi és una malaltia de declaració obligatòria (MDO), cosa que vol dir que si els professionals de la medicina detecten simptomatologia compatible amb la malaltia han de notificar-ho als serveis de vigilància i resposta a emergències de salut pública al territori, i en el cas de Barcelona al servei d'epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Aleshores s'activa el protocol de vigilància i control, que, entre altres coses, estudia els contactes que ha tingut el malalt potencial. "L'estudi de contactes, per tant, és una mesura habitual dintre del protocol", confirma l'Agència de Salut Pública.

Consultada per aquest diari, la UB no ha donat més informació sobre el cas "atesa la confidencialitat a què estan sotmeses les dades personals i de salut".

Què és i com s'encomana la tuberculosi?

La tuberculosi és una malaltia transmissible produïda pel microbi Mycobacterium tuberculosis, que pot afectar diversos òrgans. Quan afecta els pulmons, es transmet per via aèria amb la tos o els esternuts i al parlar o escopir, quan s'expulsen gotes de saliva. Els símptomes més freqüents de la tuberculosi pulmonar són una tos que dura 15 dies o més, febre elevada, cansament i pèrdua de pes.

La mesura principal que cal prendre en cas de tuberculosi pulmonar és analitzar els contactes íntims de la persona afectada, per descartar i tractar la malaltia o la infecció tuberculoses, si escau. Si es té tos durant dues o tres setmanes, cal anar al metge. Pel que fa a aquelles persones que conviuen amb un malalt de tuberculosi pulmonar, s'han de fer la prova de la tuberculina, que determinarà si han estat contagiades de la infecció.

Un resultat positiu a la prova de la tuberculina indica que probablement la persona ha estat en contacte amb el bacil en algun moment, però no vol dir que pateixi tuberculosi. Quan la prova és positiva, es fa una exploració mèdica en la qual es busca si hi ha simptomatologia pròpia de tuberculosi i es fa una radiografia de tòrax per detectar si hi ha lesions compatibles amb la malaltia. Si no hi ha simptomatologia i la radiografia és normal, no es fan més proves.

Aquesta malaltia actualment es cura seguint un tractament antibiòtic que sol durar sis mesos. Al cap de tres setmanes de tractament els malalts no contagien i poden tornar a la seva vida normal.

Quina incidència té la malaltia?

L'Agència de Salut Pública de Barcelona va registrar 256 casos de tuberculosi el 2018, de manera que la xifra d'afectats va disminuir un 4% respecte al 2017, quan va haver-hi 267 malalts. De tota manera, el descens és lent, i els especialistes consideren que per reduir del tot la incidència de la malaltia i erradicar-la cal seguir millorant la vigilància, la prevenció i el control amb una bona coordinació entre serveis.

Molt sovint estigmatitzada, tot i que des del 1990 les taxes de mortalitat per la malaltia han disminuït en un 45%, encara hi ha molt de camí per recórrer per a una malaltia que, de fet, té un tractament efectiu. Cada any, a tot el món, s’hi dediquen uns 2.000 milions de dòlars, mentre que serien necessaris 8.000 milions, dedicats a millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament, segons va dir l'OMS fa uns anys. Des del 1920 existeix una vacuna, però és tan poc eficaç, que no ha servit per controlar la infecció. A més, en els últims 90 anys no se n'ha desenvolupat cap de nova.

stats