Societat 26/09/2014

Turisme de la Generalitat reclama al sector privat que "expulsi" les empreses que comercialitzin apartaments il·legals

El Govern estudia la petició de l'Ajuntament de Barcelona perquè el 30% de la taxa turística "retorni" a la ciutadania, però en cap cas es faria extensiva aquesta excepció a la resta de Catalunya

Ara / Acn
2 min

Barcelona / CalellaLa directora de Turisme ha fet aquest divendres una crida a la col·laboració pública i privada per defensar el model turístic de Barcelona i lamenta que sovint s'exigeix a l'Administració allò que no li correspon. En relació a l'afer dels apartaments turístics il·legals de la Barceloneta, Muro anima el propi sector a expulsar a aquells que no compleixen amb les normes.

"Tots hem de jugar a la mateixa lliga i no pots ser que algunes empreses compleixin i paguin impostos i d'altres estiguin actuant al marge", ha afirmat. Marian Muro assegura que per part de l'Administració la normativa "s'està aplicant" tot i reconèixer que fer aflorar l'economia submergida és una tasca d'una "complexitat increible".

Des de Turisme de la Generalitat recorden que Catalunya té a dia d'avui 40.000 habitatges turístics regularitzats, el que suposa unes 200.000 places -el 40% del total-. "Durant vint anys s'ha donat l'esquena i no s'ha volgut regular perquè hi ha molts interessos. A Ciutat Vella ja hi havia 4.000 apartaments turístics el 2004, però no els coneixíem i ara els estem identificant".

Muro també ha comentat altres aspectes de l'actualitat del sector durant una jornada que s'ha celebrat a Calella per commemorar el Dia Mundial del Turisme. La directora general de Turisme accepta l'existència del consum col·laboratiu, sempre que l'oferta que es comercialitzi sigui legal i ha defensat que els productes 'low cost' no estan lligats necessàriament a l'incivisme.

La taxa turística a Barcelona

Pel que fa a la petició de l'Ajuntament de Barcelona perquè el 30% de la taxa turística que per llei s'estableix que s'ha de destinar a promoció es pugui invertir directament a la ciutat, Marian Muro afirma que la proposta s'estudiarà -tal i com va avançar l'ARA a principis de setembre- però que en cap cas es faria extensiva aquesta excepció a la resta de municipis de Catalunya.

Muro ha reconegut que el cas de Barcelona és diferent perquè arrel dels fets de la Barceloneta d'aquest estiu "estan passant moments de complexitat i volen intentar que es puguin cobrir altres aspectes com l'increment d'inspectors o del servei de neteja perquè el ciutadà pugui apreciar que hi ha un retorn de l'impost".

Segell de qualitat a nivell europeu

Aquest dilluns el sector dels apartaments turístics va acordar crear un nou segell de qualitat a nivell europeu per augmentar la credibilitat de la indústria de lloguer d'apartaments turístics. És una de les principals mesures que es van prendre a la reunió organitzada per l'European Holiday Home Association (EHHA), la patronal del sector a nivell europeu, conjuntament amb FEVITUR, la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics. En la trobada van participar també Marian Muro i Jordi Williams Carnes, director de Barcelona Turisme.

Associacions d'Alemanya, França, Dinamarca, Regne Unit i Espanya, així com les principals empreses comercialitzadores europees es van donar cita a Barcelona per analitzar la situació que viu el sector a tot el continent. La reunió va servir perquè totes mostressin el seu suport a APARTUR i a Federatur -l'associació d'apartaments turístics de Barcelona i la patronal catalana-, per la situació que viu la ciutat comtal. Per evitar més situacions d'aquest tipus, la EHHA anunciar que té previst l'elaboració d'un codi de conducta europeu i un segell de qualitat vàlid per a aquest tipus d'allotjaments. El nou segell de qualitat proporcionarà una garantia de l'empresa o propietari a usuaris i veïns i oferirà més transparència.

stats