Turistes despistats i bars tancats: així ha sigut la primera nit de toc de queda a Barcelona

Patrulles policials han recordat la nova norma als pocs vianants que encara estaven al carrer passada la una de la nit

3 min
Dos agents motoritzats de la Guàrdia Urbana de Barcelona davant de la Rambla, deserta, durant la primera nit del nou toc de queda

Barcelona"Què, cap a casa ja, no?", s'avança a preguntar una agent motoritzada de la Guàrdia Urbana a una parella que enfilava les Rambles a dos quarts de dues. "Ens hem posat a parlar i se'ns ha passat l'hora", han admès els joves. La primera nit amb el nou toc de queda decretat pel Govern i avalat aquest dijous pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sigut "força tranquil·la" al centre de Barcelona, segons explica aquesta mateixa patrulla. Tocades la una de la matinada, els bars i els locals de nit han començat a abaixar persianes i aquest ha sigut el moment de més moviment al carrer des que s'ha engegat la prohibició.

Vista de la Diagonal buida durant la primera nit de toc de queda

"Estem parant sobretot amb turistes despistats, que asseguren que no sabien res del toc de queda, i alguns joves que han sortit ara dels locals del Raval i del Gòtic. Tots ens diuen el mateix, que ja van cap a casa", explica l'agent, que alhora encongeix les espatlles, en un clar senyal de dubte. Uns metres més enllà, l'Atif, que fa cinc mesos que va arribar del Pakistan i fa de llauner en aquesta zona –a les Rambles cantonada amb el carrer de Portaferrisa–, assegura que ell avui ha fet més negoci: "He venut més llaunes perquè de sobte els bars han tancat i la gent encara tenia ganes de seguir la festa, però suposo que ara que ha passat la policia ja marxarà tothom", explica.

De fet, a dalt de tot d'aquest concorregut carrer, aquesta matinada hi havia més periodistes que vianants. Els taxistes que s'esperaven a la plaça de Catalunya s'ho miraven entretinguts. "La feina ha parat de cop –asseguren–. A la una he portat un parell de persones cap a casa i ara ja fa estona que estic aquí aturat sense feina, quan normalment en aquest punt sempre hi ha clients", relata el Mossaoui des de dins del seu taxi.

Una patrulla motoritzada de la Guàrdia Urbana vigila les Rambles
Una agent de la Guàrdia Urbana informa una parella del toc de queda

Lluny del centre, el nou toc de queda –conseqüència de l'augment de contagis per coronavirus dels últims dies– encara s'ha fet més evident. Plaça Espanya deserta de vianants. A l'avinguda del Paral·lel, només una desena de turistes amb maletes esperaven l'autobús i alguns patinets i cotxes, pocs, circulaven tranquil·lament. Fins i tot la zona més a tocar del mar d'aquesta avinguda, on es concentren algunes sales de festa, com l'Apolo –ara tancada–, estava aquesta nit en calma i silenci.

Una mica més amunt, al passeig de Gràcia, a les dues de la matinada només un camió de la neteja enfilava el passeig. "I tant que es veu menys gent", assegurava un dels treballadors municipals. "Normalment, un dijous a aquesta hora Gràcia i l'Eixample, que és la zona que nosaltres fem amb el camió, estan plens de joves i avui no se'n veuen", corroboraven els seus companys de torn.

El tancament de l'oci nocturn també ha fet que el carrer Enric Granados, que en pocs metres concentra diversos bars i discoteques, aquesta matinada recordés més a les primeres nits de confinament que a qualsevol dijous previ a les festes de Nadal. El mateix passava uns carrers més amunt, a Santaló o Muntaner, on els pocs vehicles que hi circulaven eren, majoritàriament, taxis lliures i autobusos buits.

De fet, els Mossos d'Esquadra no esperaven una nit complicada. Aquesta matinada, a diferència d'altres vegades, el cos no tenia previst muntar cap dispositiu amb controls estàtics, només les patrulles mòbils intentaven assegurar que tothom complís la norma. Aquest divendres, en canvi, sí que es faran més controls. Així, la prova de foc real d'aquest nou toc de queda s'ajorna encara unes hores, fins després del primer sopar de Nadal.

stats