Societat 25/07/2013

TVE va emetre imatges d'un accident del 2003 per informar del descarrilament de Santiago

La cadena pública va trigar gairebé dues hores a informar del cas

Ara
2 min
TVE va il·lustrar l'accident de Santiago amb imatges del 2003

BarcelonaLa cobertura que Televisió Espanyola va oferir aquest dimecres a la nit sobre l'accident de tren de Santiago de Compostel·la, que ja ha provocat 80 morts, ha estat motiu de polèmica. La televisió pública va informar per primer cop del succés durant el 'Telediario', al voltant de les 21.45, és a dir, una hora després de l'accident, i va tornar-s'hi a referir just al final de l'informatiu. Tot i així, no va modificar la graella, i després del 'Telediario' va oferir, tal com estava previst, el programa 'Comando actualidad'. No va ser fins a les 23.11 que va començar un especial informatiu, conduït per la presentadora del 'Telediario', Marta Jaumandreu, per recollir tota la informació sobre el cas.

El Canal 24 Horas de TVE també va mantenir la programació habitual amb la redifusió del 'Telediario' a partir de les 21.30. Una hora més tard –a les 22.30, gairebé dues hores després de l'accident–, l'espai 'La noche en 24 horas' ja es va dedicar de ple al descarrilament, però tal com van denunciar alguns usuaris de Twitter, inicialment va il·lustrar la notícia amb imatges d'un accident de tren que va tenir lloc el 2003 a la localitat manxega de Chinchilla, sense advertir que no corresponien amb el succés de què s'estava parlant.

En aquest sentit, són significatives les crítiques del periodista de la Cadena SER Jesús Sánchez, que a través de Twitter va qualificar d'"increïble" que TVE utilitzés imatges antigues sense avisar. "Quina vergonya!", s'exclamava. Poca estona abans, havia piulat: "Que la BBC i la CNN s'hagin posat a informar molt abans que TVE de l'accident de tren diu molt de la incompetència de la nostra televisió".

La televisió autonòmica gallega, TVG, va començar un especial a les 22.00 que es va allargar fins a la 1.00 i que va tenir una quota de pantalla del 44,4% al seu territori. Per la seva banda, el canal 3/24 també va informar exclusivament d'aquest succés –a partir d'imatges cedides per TVG– entre les 22.45 i la 1.00, i passada la mitjanit va arribar a ser el canal més vist a Catalunya, amb un 14% de 'share'.

Entre els canals generalistes estatals, només La Sexta va aturar la programació –a les 24.40, després de l'emissió de 'Juego de tronos'– per seguir el cas, mentre que la resta van oferir només breus avanços informatius. Cadenes minoritàries com Intereconomía o 13TV van reaccionar i van tractar el tema en les seves tertúlies d'actualitat nocturnes.

TVE es defensa

En comunicat en què explica que aquest divendres a la nit el Canal 24 Horas oferirà un especial sobre l'accident, TVE recorda que dijous va dedicar "318 minuts a l'accident", cosa que la va convertir en "el grup audiovisual que més temps va dedicar al succés". "Un total de 9.462.000 persones, que suposa un 21,5% de la població [espanyola] va contactar en algun moment amb algun dels canals de la televisió pública", assenyala la cadena. Afegeix, a més que, "La 1 va ser l'única cadena generalista que va alterar la sva programació per informar sobre la tragèdia", i que l'especial va durar "78 minuts".

stats