UB, UAB i UPF: tres universitats catalanes, per primera vegada al top 250 del món

La de Barcelona escala 15 posicions i és la primera universitat de l'Estat

2 min
Imatge panoràmica de l'edifici d'estudis universitaris més antic de Catalunya, seu de la UB.

BarcelonaPer primera vegada des que es va crear el rànquing QS Quacquarelli Symonds, tres universitats catalanes figuren entre les 250 primeres posicions. Es tracta de la Universitat de Barcelona, que a més es consolida com la primera de l'Estat, l'Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra, que s'estrena en aquest top 250. El llistat, que és un dels tres més importants del món (juntament amb el Times Higher Education i el que fa la Universitat de Shangai), s'ha publicat aquest dimarts i ordena 1.300 universitats segons els treballs acadèmics publicats i citats i les opinions de 130.000 acadèmics i 75.000 professionals que hi treballen. Les tres catalanes se situen dins del 20% de les millors del món.

El rànquing evidencia una pujada força espectacular de la UB, que escala de cop 15 posicions gràcies a la "gran millora en la puntuació pel que fa l'impacte en la investigació" i se situa al lloc 168 del món i 55 d'Europa. "Un resultat extremadament important perquè el nostre àmbit de referència és l'europeu i és on ens hem de comparar en primera instància", ha expressat el rector de la UB, Joan Guàrdia. Segons el rector, els resultats del rànquing són "excepcionalment positius" per a la UB, que se situa 39 esglaons per sobre del següent centre espanyol, que és l'Autònoma de Madrid (207).

De fet, des de fa uns anys les dues Autònomes tenen un frec a frec i, si fa dos anys la UAB va superar la de Madrid (UAM), aquest any la de Madrid s'ha col·locat dues posicions per sobre de la UAB (209). La diferència entre les dues universitats s'ha reduït perquè la UAM ha caigut set posicions i ja no és entre les 200 millors del món, mentre que la UAB ha pujat quatre llocs respecte a l'any passat.

Qui ha entrat en el top 250 és la UPF, després d'escalar 39 posicions en tan sols un any i passar de ser la 287a millor universitat del món a ser la 248a. La Complutense, al lloc 223, és l'altre centre que forma part de les primeres posicions del rànquing a nivell estatal. En total, 26 universitats espanyoles consten entre les 1.000 millors del món, entre les quals hi ha la UPC i la Ramon Llull.

Canvis al top 2: Oxford avança Stanford

També hi ha hagut canvis a la part més alta de la llista: malgrat que el prestigiós Massachusetts Institute of Technology torna a encapçalar el rànquing (ja porta 10 anys al capdavant), la Universitat d'Oxford torna al 2n lloc per primer cop des del 2006 (fa un any es va situar al 5è) i retrocedeix una posició la Universitat d'Stanford, als EUA, empatada a la tercera posició amb Cambridge, que passa del setè lloc al tercer en un any.

stats