Societat 07/11/2013

La UE donarà asil als homosexuals perseguits als països d'origen

El Tribunal de Justícia de la UE ha avalat aquest dijous concedir l'estatut de refugiats als ciutadans de països tercers on s'apliquen lleis contra l'orientació sexual

Efe
1 min
Dos policies retirant la pancarta a una manifestant que criticava la llei contra la propaganda gai.

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha considerat aquest dijous que els homosexuals de països on s'apliquen de manera efectiva penes relacionades amb l'orientació sexual poden considerar-se perseguits i rebre asil. La màxima instància judicial comunitària assenyala, no obstant, que per considerar que existeix persecució no n'hi ha prou amb una llei que penalitzi l'orientació sexual al país d'origen, sinó que cal que aquesta llei s'apliqui.

Els jutges del TJUE, amb seu a Luxemburg, han respost així a una consulta del Consell d'Estat holandès sobre el cas de tres ciutadans de Sierra Leone, Uganda i el Senegal que van sol·licitar l'estatut de refugiats als Països Baixos per la por de ser perseguits als seus països d'origen a causa de l'orientació sexual. L'homosexualitat constitueix un delicte als tres països africans i està sancionada amb penes severes de multes, presó i, fins i tot, cadena perpètua.

La legislació comunitària determina que tot ciutadà d'un tercer país pot sol·licitar l'estatut de refugiats si al·lega temors fonamentats a ser perseguits per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques o pertinença a un grup social. L'organisme judicial dels Països Baixos va consultar al TJUE si els homosexuals podien ser considerats com un determinat grup social.

stats