Societat 31/07/2020

Un terç de les llars de lloguer ha renegociat les quotes per la crisi del covid-19

El 55% de les famílies que ho han fet han aconseguit ajornaments o reduccions, segons l'O-HB

Natàlia Vila
2 min
Competència i Hisenda diuen que vigilaran la banca

BarcelonaPràcticament el 37% de les famílies que viuen de lloguer a l'àrea metropolitana de Barcelona han renegociat les seves quotes mensuals amb la propietat o avancen que tenen previst fer-ho en breu. Aquesta és una un de les conclusions principals de l'enquesta Habitant en confinament que ha fet l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (O-HB) durant el mes de maig.

Així, el 22,5% de les llars de lloguer asseguren que com a conseqüència de la crisi derivada del covid-19 ja han demanat, aquests últims mesos, una reducció o un ajornament del lloguer, mentre que un altre 14,4% asseguren que no ho han fet però ho faran aviat. L'enquesta evidencia a més que, entre els que ja ho han demanat, la negociació ha acabat favorable als seus interessos en més de la meitat dels casos (el 55%).

Entre les persones que han aconseguit renegociar, el 10,3% han sol·licitat una reducció, el 5,8% un ajornament dels pagaments i un altre 6,5% han rebut una oferta per part de la propietat sense haver-ho demanat prèviament.

Un 43% de famílies afectades

Les dades també reflecteixen clarament un impacte econòmic més gran per a les llars que estan de lloguer, que ja comptaven amb uns ingressos inferiors a la mitjana. Un 57,6% d’aquestes llars han sofert un deteriorament de la seva situació econòmica (en el 30,4% una mica i en el 27,2% molt), mentre que el percentatge baixa a les llars propietàries que paguen una hipoteca: en el 44,9% dels casos s’ha produït un deteriorament en l’economia domèstica (en el 32,5% ha empitjorat una mica i en el 12,4% molt). En conjunt, però, el 43% dels llogaters i propietaris de l'àrea de Barcelona manifesten haver patit una baixada de la seva situació econòmica per la crisi.

stats