Societat 19/03/2021

Unió de Pagesos denuncia a Europa el pla de protecció estatal del Delta

Ara
2 min
Una imatge de l’illa de Buda durant l'any passat

BarcelonaUnió de Pagesos (UP) ha denunciat el pla estatal de protecció del delta de l'Ebre a la Comissió Europea. El sindicat adverteix el govern espanyol que Europa pot penalitzar la pèrdua d'espais Xarxa Natura 2000 amb retallades importants en el repartiment dels fons de recuperació per als estats membres. "Les multes per a un estat no són res i se sanciona a través del retorn econòmic", ha advertit Dani Forcadell, responsable de sectors agrícoles de la comissió permanent d'UP. El sindicat agrari també ha registrat aquest dijous les al·legacions i observacions a l'estratègia estatal per al Delta, que consideren "un insult". "Tenim poca fe, és escassa perquè veiem que abandonen el Delta i confiem que la Unió Europea els posi a ratlla", ha dit Forcadell.

La denúncia d'UP a la Comissió Europea posa l'accent en la infracció de dues directives mediambientals, ja que el pla no inclou cap avaluació de les possibles repercussions sobre les zones per a la protecció de les aus (ZEPA) i les zones especials per a la conservació (ZEC), ni preveu les mesures necessàries per evitar el deteriorament d'aquests hàbitats. A la denúncia del sindicat s'hi poden sumar entitats i persones a títol individual. UP facilita un formulari per fer-ho.

El sindicat discrepa amb la proposta del ministeri de no intervenir i deixar que siguin els processos naturals els que donin forma a la línia de la costa. "Més enllà de la pèrdua d'arrossars, unes 800 hectàrees, i d'espais naturals com el Trabucador o l'illa de Buda, és inadmissible perquè afecta una figura blindada i protegida per la UE, que és la Xarxa Natura 2000", ha recordat Forcadell. Perdre aquesta part d'espais protegits pot repercutir en la rebaixa dels fons de recuperació europeus. "Segons la informació que hem recopilat, no posen multes econòmiques perquè no els suposa res als estats. Europa descompta tants per cent molt grans de programes com el Next Generation, que pot ser del 40 o 50% perquè no has fet les coses ben fetes", ha advertit el membre de la permanent del sindicat.

Arrossars del delta de l'Ebre en una imatge d'arxiu.

Unió de Pagesos recorda que el cultiu de l'arròs "té un gran impacte en l'economia de la zona i compleix un gran paper ambiental", com a hàbitat per a les espècies d'ocell que fan vida a les zones protegides del delta de l'Ebre. "Aquesta correlació entre el sector primari i la biodiversitat és ja una simbiosi. Ens necessitem molt els uns als altres", ha apuntat Albert Pons, responsable del sector de l'arròs d'UP. Pons ha apuntat que defensar la protecció dels espais i les espècies amenaçades, com pot ser el cas de les nacres, "de retruc" protegeix les badies i els arrossars. "A Europa queda clar que li importa més una nacra que 500 pagesos. Hem d'anar per aquí. Aquesta biodiversitat ens ha de donar un cop de mà, i l'hem de fer valer per salvar el Delta davant d'Europa", ha defensat Pons.

stats