La prova catalana d'accés a les universitats serà un 40% de la nota de tall

Govern i universitats signen l'acord que es posarà en marxa si la Lomce acaba amb la selectivitat actual

El Govern i els rectors s'uneixen en defensa de la immersió i de la selectivitat catalana.
Sònia Sánchez
14/12/2012
2 min

BarcelonaEls rectors de les dotze universitats catalanes, públiques i privades, i el conseller d'Economia i Coneixement en funcions, Andreu Mas-Colell, han signat aquest divendres un acord per instaurar una prova catalana d'accés a la universitat en cas que la futura llei orgànica d'educació que prepara el ministre José Ignacio Wert elimini finalment la selectivitat actual.

Segons l'acord signat avui en una reunió extraordinària del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), celebrada al Palau de la Generalitat, la prova d'accés a les universitats catalanes es realitzaria "de forma anònima i simultània a les universitats públiques, inclouria proves específiques ponderades de matèries relacionades amb els graus pertinents i una prova de llengua catalana".

Aquest examen coordinat pel Govern i tots els centres catalans comptaria un 40% de cara a la nota de tall de l'alumne, mentre que l'altre 60% seria la nota final de batxillerat, que segons l'avantprojecte de la Lomce sorgirà de ponderar l'expedient del cicle (en un 60%) amb la nova revàlida estatal (en un 40%).

L'acord signat aquest divendres s'acull a l'article 172 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, que reserva a la Generalitat de Catalunya la competència per a "la regulació del règim d'accés a les universitats". El text expressa la "voluntat" del Govern i les universitats catalanes "de seguir cooperant en el marc del CIC per assegurar, com fins ara un accés coordinat" als estudis universitaris.

Els rectors recorden que el sistema d'accés coordinat que s'ha anat desenvolupant "en els últims 35 anys" a Catalunya ha permès "un accés ordenat als estudis" i ha garantit fins ara "la igualtat d'oportunitats en la capacitat i els mèrits acadèmics".

Defensa de la immersió

L'acord de les universitats catalanes inclou també una "defensa de la immersió lingüística a les escoles", amenaçat per l'avantprojecte de llei de Wert. En aquest sentit, "la Junta del CIC manifesta el model d'immersió després d'una consolidada història d'èxit en la formació de persones i en la construcció nacional catalana".

El conseller Mas-Colell va denunciar, de fet, que la Lomce de Wert "afecta al nervi del país, que és la llengua, pe`ro també qüestiona altres processos que funcionen correctament", com el d'accés a les universitats. El president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Francesc Xavier Grau, ha destacat també la "unanimitat amb què les universitats catalanes" s'han sumat a l'acord i ha criticat la Lomce per posar "en perill la cohesió social" a Catalunya.

La signatura d'aquest acord ha comptat amb els rectors de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), la Universitat Abat Oliba (UAO), la Universitat de Vic (UVic) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La reunió ha estat presidida pel conseller Mas-Colell, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el director general d’Universitats, Lluís Jofre, i el secretari general del CIC, Claudi Alsina.

stats