Societat 24/03/2021

Universitats reduirà de dos anys a sis mesos l'espera per homologar un títol estranger

El ministeri admet que hi ha 15.000 sol·licituds de convalidació que estan encallades

2 min
Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) repassant el temari a la biblioteca.

BarcelonaSi un advocat argentí vol venir a treballar a Espanya s'ha d'esperar uns dos anys, aproximadament, que és el termini que triga l'administració en homologar un títol universitari estranger. Un autèntic "drama humà", en paraules del ministre d'Universitats, Manuel Castells, perquè el llarg període d'incertesa acaba desesperant molts treballadors, que abandonen el procés i opten per marxar a un altre país encara que la seva preferència sigui Espanya. "El país és acollidor, però la burocràcia no", ha resumit Castells. El ministeri està decidit a acabar amb aquesta situació i està preparant un reial decret per agilitzar les condicions i els procediments d'homologació i equivalències de títols per convalidar ensenyaments universitaris estrangers i reduir el termini a sis mesos com a màxim.

La gran novetat és que a partir d'ara els expedients per demanar una homologació (el tràmit que es fa per a les professions regulades per llei, com les sanitàries, l'advocacia i les enginyeries, i que té efectes professionals i acadèmics) o bé una declaració d'equivalència (per a la resta de graus, amb efectes acadèmics però no professionals) es tramitaran digitalment i no en paper, com fins ara, cosa que permetrà simplificar el procediment administratiu i que els sol·licitants puguin seguir el procés del seu expedient en tot moment.

Més de 15.000 sol·licituds en espera

Amb la reforma, que el govern espanyol vol tenir aprovada a finals d'any, se simplificarà un procediment que ara és molt farragós i que ha generat una cua de més de 15.000 sol·licituds encallades en algun punt del procés. Segons ha explicat el secretari d'estat d'Universitats, Manuel Pingarrón, els sis mesos màxims que establirà el nou decret no es poden garantir per als expedients que ja s'estan tramitant amb la normativa actual, però ha dit que el canvi acabarà repercutint-hi, almenys tangencialment, amb un pla de xoc per evitar que s'acumulin més expedients. "El decret assegura que els títols de tots els països de la Unió Europea seran fàcilment convalidats", ha dit Castells.

El ministeri posa en marxa dos grans canvis més. Amb l'objectiu de "desburocratitzar" el procediment, quan es rebin més de 100 peticions per homologar el mateix títol de la mateixa universitat i s'hagi constatat que compleix els requisits que exigeix Espanya, l'homologació es farà de manera quasi automàtica, sense haver de demanar un informe cada vegada a les agències d'acreditació. L'altra decisió és la creació d'una Comissió d'Anàlisi Tècnica d'Homologacions, Equivalències i Correspondència, formada per unes 12 persones vinculades a la universitat (professors, degans i experts), que serà qui donarà o no llum verda a les convalidacions. Aquest grup de persones, però, no hauran d'emetre cap informe si els títols universitaris en qüestió són de països europeus, si existeixen acords internacionals entre Espanya i l'altre país o entre les agències de qualitat dels dos països i si els títols provenen d'universitats i institucions "de prestigi internacional contrastable".

"Les universitats han funcionat com han pogut"

El ministre d'Universitats, Manuel Castells, també ha parlat del demolidor estudi que va presentar la setmana passada l'Observatori del Sistema Universitari, en què afirmava entre altres coses que cap universitat catalana compleix els requisits de qualitat que fixarà el ministeri. Ha volgut concretar algunes conclusions de l'estudi: segons Castells, hi ha 11 universitats espanyoles que no compleixen els nous criteris del decret que vol aprovar el govern espanyol, i ha assenyalat que el problema és que el que incompleixen la gran majoria d'universitats és la llei actual, sobretot pel que fa referència al percentatge de temporalitat del personal docent investigador, que no pot superar el 40% de la plantilla. Castells, però, s'ha mostrat conciliador amb les universitats: "Amb una reducció del 21% dels fons durant l'última dècada, les universitats, amb tota la bona voluntat, han intentat funcionar com han pogut". Segons Castells, han acabat incomplint la llei de manera quasi sense remei, perquè només podien recórrer a la contractació d'associats i temporals, cosa que ha creat una "precarietat extraordinària".

stats