Societat 27/06/2019

Qui va inventar el wifi? I el primer llibre digital?

La UOC i la UPC fan un experiment per demostrar els estereotips de gènere en el món de la informàtica

Acn
2 min

BarcelonaSaps qui va inventar el wifi? I el primer llibre digital? La UOC i la UPC han fet un petit experiment: han reunit una quinzena de persones no expertes en informàtica, els han fet aquestes preguntes i els han donat quatre noms, tres d'homes i un de dona. Cap d'ells l'ha encertat, i és que en tots els casos la inventora era una dona i els participants sempre escollien els seus companys homes. És el cas, per exemple, d'Ángela Ruiz Robles, que va crear el primer prototip de llibre digital.

L'experiment s'emmarca dins de la nova aliança entre les dues universitats per acostar les matèries tecnològiques a les humanístiques i promoure l'accés de les dones als estudis de l'àmbit STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques per les seves sigles en anglès). L'objectiu és que les dones ocupin, com a mínim, un 30% dels llocs al sector de les TIC. La matrícula de les estudiants és especialment baixa en tecnologia, informació i comunicacions (3%); ciències naturals, matemàtiques i estadístiques (5%) i enginyeria, manufactura i construcció (8%), i és més alta en salut i benestar (15%).

Paral·lelament, per obrir aquests ''ponts de diàleg'' entre les humanitats i la tecnologia, la UOC crearà el màster universitari Filosofia per als Reptes Contemporanis, que es posarà en marxa el curs que ve i que estarà dirigit per la filòsofa i professora Marina Garcés.

Premi Rector Gabriel Ferraté

Les dues universitats també han decidit crear el Premi Rector Gabriel Ferraté, un certamen que es posarà en marxa al setembre i que reptarà les comunitats universitàries a donar una resposta conjunta a la solitud emocional, un problema social creixent que, segons un estudi de La Caixa, pateix una de cada tres persones a l'estat espanyol.

El premi implicarà l'alumnat, el professorat i el personal de gestió de totes dues institucions, i es convocarà al setembre, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la creació de la UOC i el 50è aniversari de la creació de la UPC. Està dotat amb 6.000 euros i tindrà el suport de les incubadores Hubbik de la UOC i l'Espai Emprèn de la UPC per desenvolupar la idea, que es durà a terme al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels. També hi haurà premis per a dos finalistes, dotats amb 3.000 euros cadascun.

stats