Coronavirus

La vacuna catalana avança: Hipra arriba a la segona fase en humans

L'Agència Espanyola de Medicaments permet que continuïn les proves d'immunització contra el covid-19 que van començar a l'estiu

2 min
Sánchez durant una visita a la farmacèutica Hipra.

MADRIDLa vacuna catalana contra el covid-19 fa un pas més en el seu estudi. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha autoritzat aquest dilluns l'assaig clínic en fase 2 de la vacuna contra el covid-19 de l'empresa Hipra, amb seu a Amer (Girona), segons ha explicat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta fase es durà a terme en deu hospitals de tot l'Estat i amb més de 1.100 voluntaris que tinguin, això sí, la doble pauta de la vacuna de BioNTech/Pfizer. A més, l'empresa compta amb ajuda pública de 15 milions d'euros del govern espanyol, una partida aprovada fa dues setmanes al consell de ministres. L'Agència Espanyola del Medicament ha detallat en un comunicat que l'autorització s'ha donat després de "no haver apreciat problemes de seguretat" en la fase anterior.

La primera fase dels assajos clínics de la vacuna de l'empresa Hipra va començar a principis d'agost, després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris en donés el vistiplau. L’aval, però, va arribar una mica més tard del previst, ja que s’esperava començar al juny i que al mes d’octubre ja es pogués començar a produir, però amb l'aparició de noves variants del coronaviurs arreu del món es va optar per allargar els terminis per poder ampliar la capacitat de la protecció, segons detallava a l’ARA la doctora de l’Hospital Clínic Lorna Leal, investigadora principal de l’assaig.

La vacuna d'Hipra està basada en dues proteïnes, una de corresponent a la variant alfa i una altra a la beta, que s’uneixen i formen l’estructura única anomenada dímer. Aquestes dues proteïnes s’acompanyen d’un ajudant que incrementa la resposta immunitària i genera protecció davant la proteïna S del virus SARS-CoV-2, tal com explicava a l'estiu el ministeri de Sanitat. Aquesta novetat tecnològica és la que diferenciava la vacuna catalana de les vacunes elaborades per Pfizer i Moderna, però també de les d'AstraZeneca i Janssen.

Pedro Sánchez ha dit que aquesta és una "notícia extraordinària" per a la ciència i que "demostra que Espanya es pot situar a l'avantguarda de la resposta davant el covid". El president s'ha pronunciat en el marc de la presentació del PERTE en medicina d'avantguarda, un acte en què també han participat les ministres d'Hisenda, Indústria, Sanitat i Ciència, i en el qual ha confirmat que aquest segon PERTE, fins ara en estudi, s'aprovarà per part del consell de ministres "d'aquí unes setmanes".

El PERTE en l'àmbit de la salut pretén mobilitzar més de 1.469 milions en inversió pública i privada. En concret, 982 milions d'euros provindran del sector públic, mentre que 487 milions seran inversió privada. El projecte s'executarà entre el 2022 i el 2023 i té quatre objectius principals: millorar la investigació clínica del Sistema Nacional de Salut, modernitzar la capacitat industrial del sector, millorar la cohesió territorial entre comunitats pel que fa als serveis sanitaris i "enfortir" la formació dels treballadors, segons ha explicat Sánchez.

stats