Societat 30/07/2015

Experts en sanitat pública critiquen la decisió d'incloure la vacuna de la varicel·la als nadons d'un any

Denuncien falta de transparència i independència per part del ministeri i les comunitats autònomes

Europa Press
3 min
La taxa de vacunació dels infants catalans arriba al 95%, malgrat el cas de diftèria detectat recentment en un nen de sis anys.

MadridLa Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) ha ratificat la seva posició de defensa del calendari de vacunació vigent en el que la vacuna de la varicel·la s'administra als nens de 12 anys que no han passat la malaltia, després que el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acordessin avançar les dosis a nadons de 12 mesos.

Des de SESPAS, formada per 12 societats científiques, han assegurat que "la vacuna als 12 anys permetia l'existència natural de casos de varicel·la infantil i un reservori circulant de gèrmens per mantenir la revacunació espontània i mantinguda de tota la població, minimitzant l'existència de casos en adults, on la varicel·la pot ser més greu".

Dimecres, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van decidir recomanar la vacunació contra la varicel·la entre els 12 i els 15 mesos d'edat, i una dosi de revacunació entre els 3 i els 4 anys, durant el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Aquesta decisió suposa un cost estimat de 6 milions d'euros durant aquest any i de 14,5 milions d'euros el 2016.

SESPAS lamenta que s'hagi pres la decisió "de manera precipitada", i creuen que hauria estat millor "esperar i ajornar la decisió", especialment en una qüestió tan sensible com les vacunes, en el qual "ha de generar confiança en la població".

Consideren que falta suport científic

El conjunt de societats científiques ha afirmat que l'acord que ha tingut lloc al consell interterritorial no es basa en informació científica posterior a la disponible el 2011, quan es va prendre la decisió de recomanar la vacunació als nens de 12 anys que no haguessin passat la malaltia. A més, tampoc s'han aportat informes de cost-efectivitat ni de cost d'oportunitat.

D'aquesta manera, el col·lectiu ha lamentat que s'hagi perdut "una altra oportunitat més d'infondre rigor i confiança en les decisions de salut pública, si s'hagués esperat i propiciat un debat científic assossegat al voltant del valor de la vacunació, avantatges, riscos i costos". Creu que "s'ha adoptat una decisió precipitada i que podria respondre a interessos aliens a la salut pública".

SESPAS demana una anàlisi rigorosa de les dades poblacionals en què no s'han trobat diferències estadísticament significatives en hospitalitzacions, mortalitat per varicel·la o herpes zòster entre les comunitats autònomes que vacunaven als nens entre els 15 i els 18 mesos i les que vacunen als 12 anys en el període 2005-2013, ni en el període anterior a la vacunació, entre 1994 i 2004, i el posterior, entre 2005 i 2011.

L'únic efecte de magnitud baixa amb la vacunació s'ha trobat en l'hospitalització per varicel·la. SESPAS ha afirmat que caldria vacunar entre 2.478 i 10.847 nens de 0 a 4 anys per evitar una hospitalització menor per varicel·la entre els nens vacunats que entre els no vacunats.

Preocupació per la "falta d'independència"

SESPAS ha exigit que es compleixi la llei general de salut pública, que estableix en l'article 11 que les administracions sanitàries exigiran transparència i imparcialitat a les organitzacions i persones expertes que col·laborin en les actuacions de salut pública, i que ha de ser pública la composició de els comitès o grups que avaluïn accions o realitzin recomanacions de salut pública, els procediments de selecció, la declaració d'interessos dels intervinents, els dictàmens i els documents.

L'associació ha mostrat la seva preocupació per una possible "falta d'independència", encara que no renuncia a seguir defensant les seves posicions en el debat sobre la vacuna de la varicel·la, que sempre "estaran pròximes a les necessitats col·lectives i a la distribució equitativa dels recursos que es considerin científicament efectius i econòmicament suportables ", ha conclòs.

stats