La vacunació ja ha evitat un 60% de morts per covid-19 a Catalunya

El Biocomsc fa un càlcul de l'efecte protector de les vacunes amb un 16% de població que ja n'ha rebut almenys una dosi

Elena Freixa
2 min
Una professional sanitària es prepara per vacunar amb una dosi d'AstraZeneca

L'impacte de la pandèmia del covid-19 a Catalunya seria ara mateix molt més greu sense l'efecte protector de les vacunes, que ja es comença a notar. En un escenari com l'actual, i amb el 16% de la població catalana que ha rebut almenys una dosi, es pot afirmar que l'efecte de la vacunació ja ha evitat un 60% de morts per covid-19 , segons ha explicat la investigadora del grup Biocomsc Clara Prats. "Veient quina és ara mateix la situació de persones vacunades, d’aquí a dues setmanes tindríem la variable morts protegida en un 60%. És dir: tindríem un 60% menys de morts respecte a l’escenari de no vacunació", ha dit en una entrevista a Rac1. L'efecte sobre la mortalitat que estaríem tenint sense vacunar la població és especialment rellevant en la franja d'edat dels més grans de 80 anys, que ja estan protegits en un 85%, encara que la majoria només amb una dosi de la vacuna. "La primera ja protegeix força de cara a desenvolupar un cas greu o la mort", ha subratllat.

Pel que fa a les hospitalitzacions i les UCI, l'efecte de les vacunes no és tan clar perquè la població que té més risc d'acabar ingressada, les persones d'entre 60 i 80 anys, encara no està prou protegida. "En el cas de les UCI, diguem que la vacunació està estalviant un 20% de casos crítics a hores d'ara, que és un nombre ja significatiu però encara lluny del que passa amb la mortalitat", ha explicat Prats. En el cas de les hospitalitzacions convencionals, sense la protecció de les vacunes hi hauria un 35% més d'ingressos en plantes convencionals, d'acord amb les xifres d'incidència de la pandèmia que hi ha ara mateix.

On encara és tímid l'efecte positiu de les vacunes és en el nombre de casos. Amb el percentatge d'immunització actual a Catalunya, Prats calcula que ens estem estalviant tot just un 15% dels casos que hi hauria si encara no hagués començat la campanya de vacunació, que va iniciar-se el 27 de desembre.

stats