Un mes buscant en Vadym: desapareix un home de 36 anys

Havia d’agafar un vol de Barcelona a Kíev i no se n’ha sabut res més

3 min
Passatgers a l'aeroport del Prat en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEn Vadym havia dit que el 3 de setembre agafaria un vol a l’aeroport del Prat per anar a Kíev, a Ucraïna, a visitar la seva mare i un amic. Aquell va ser l’últim dia que van tenir notícies d’ell. Des d’aleshores els seus amics no saben on és i per això van denunciar la seva desaparició el 5 de setembre als Mossos d’Esquadra, que diuen que la investigació continua oberta. Però els amics d’en Vadym, de 36 anys, troben a faltar que en un mes no els hagin aclarit gairebé res. Una de les poques coses que han conegut és que l’home no va agafar el vol que l’havia de portar de Barcelona a Kíev.

“Sabem que no volia desaparèixer”, assegura en James a l’ARA. Ell és un dels amics d’en Vadym que el busca i que no entén que s’hagi esfumat. Segons en James, li “encanta” Barcelona, on viu des de fa més de sis anys, tenia una bona feina –havia començat a treballar a Apple–, no havia expressat “cap problema emocional” i ja havia organitzat la tornada del viatge d’Ucraïna. Ho argumenta pel fet que havia aprofitat uns dies de vacances per marxar i que havia previst la compra de menjar per quan tornés, motius pels quals creu que l’home no volia escapar. En Vadym, enginyer de formació, parla diversos idiomes, un dels quals el català.

L’amic que esperava en Vadym a Kíev va sospitar que el viatge s’havia torçat perquè el 3 de setembre no va arribar al seu país natal. Va ser ell qui va alertar els amics de Barcelona, que van sumar-se al neguit per intentar trobar-lo. Des del dia que havia d’agafar l’avió han vist que el seu mòbil no ha tornat a connectar-se: “El telèfon està apagat. Tampoc utilitzava gaire les xarxes, ni Instagram ni Facebook”, explica en James. El bitllet del vol de Ryanair l’havia comprat el dia anterior. No tenen constància que hagi contactat amb cap amic ni amb la seva parella de fet ni amb la seva mare, que des d’Ucraïna està “desesperada”.

Preguntats per aquesta desaparició, els Mossos expliquen a l’ARA que, després de rebre la denúncia el 5 de setembre, van obrir una investigació que asseguren que encara es manté en marxa. També diuen que fan arribar tota la informació que recopilen al jutjat d’instrucció que porta el cas. Sobre el fet que no hagin difós la seva imatge per ajudar a buscar-lo, responen que, com que és un adult, té dret a poder marxar. De fet, una hipòtesi dels Mossos és que pugui ser una desaparició voluntària. Però els amics descarten aquesta idea i demanen a la policia, la Fiscalia i el jutjat que facin una recerca més àmplia.

Queixa al jutjat per l’actuació

Els amics voldrien, per exemple, que la investigació revisés què va fer en Vadym les hores abans en què havia d’embarcar a l’aeroport del Prat. “Ens agradaria que miressin les càmeres per saber on va ser”, exposa en James. També voldrien que es demanés a la companyia telefònica la triangulació del mòbil –per conèixer a quines antenes es va connectar i poder traçar el recorregut–. Per això han fet una campanya a Change.org que reivindica “que no pari la investigació” fins que trobin en Vadym. En paral·lel, l’advocat que representa la família i els amics per aquesta desaparició presentarà una queixa aquest dimecres al jutjat per l’actuació policial.

L’advocat considera a l’ARA que fins ara s’ha fet una investigació “molt deficient”. També explica que els Mossos han trucat la parella d’en Vadym –que acostuma a ser a França– perquè signi un document dilluns vinent sobre les pertinences de l’home. El lletrat sospita que és una autorització per retirar els objectes de l’home de l’habitació que tenia llogada en un pis del Poble-sec, que la policia havia precintat. Pensa que això incompleix la inviolabilitat del domicili i només és perquè el propietari pugui tornar a llogar l’habitatge. L’advocat afegeix que han demanat actuar en nom d’en Vadym –com a representants d’ell– però que la Fiscalia ho rebutja perquè vol esperar un any. Per això creu que o els Mossos o la Fiscalia “saben alguna cosa que no volen dir o hi ha una mala praxi”.

stats