Societat 16/05/2022

Vaga de fam de joves saharauis a Barajas per exigir l'asil

Les autoritats espanyoles els han denegat aquesta condició i han intentat retornar-los

2 min
Passatgers a l'aeroport de Barajas, a Madrid.

MadridEl 2 i el 8 de maig van arribar a l'aeroport de Barajas 16 joves saharauis procedents dels campaments de refugiats del nord del Sàhara. Tretze d'ells, segons fonts coneixedores del cas, van demanar a les autoritats espanyoles asil, però a hores d'ara a la majoria els han denegat aquesta condició que protegeix les persones perseguides als seus països per motius de raça, religió, orientació sexual i nacionalitat. En concret, només s'ha admès la petició d'un dels joves, mentre que a nou els hi han denegat. Aquest dimarts està previst que el CEAR, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, actualitzi les dades. Com a mesura de protesta, part d'aquests joves han començat una vaga de fam des de fa set dies per la qual dos d'ells han hagut de ser ingressats a l'hospital, segons confirmen fonts properes als joves. Preguntat pel cas, el ministeri de l'Interior no s'ha pronunciat.

Els joves havien sortit d'Alger en un vol en direcció a l'Havana amb escala a Istanbul. Des de la capital cubana van agafar un avió en direcció a Alger amb escala a Madrid. Davant la dificultat per obtenir visats per entrar a Espanya, el que fan alguns joves saharauis és comprar vols per a països on és més fàcil l'entrada. A l'aterrar a la capital espanyola, va ser quan van demanar –i a bona part d'ells els hi van denegar– l'asil. A partir d'aquí, l'opció que han posat sobre la taula és demanar la condició d'apàtrida, amb la qual podrien començar a formalitzar la documentació per poder-se quedar a Espanya. Ara bé, mentre esperen a veure si se'ls tramita o no aquesta condició, les autoritats espanyoles no els permeten quedar-se al país. Els joves, però, no ho accepten. De fet, demanen que algunes ONG els acullin mentre es tramiten aquests papers o que puguin quedar-se amb famílies d'acollida. Aquest diumenge ja va haver-hi un intent fallit de pujar-los a l'avió per retornar-los a la ciutat d'on provenien, l'Havana. Fonts properes als joves apunten que aquest dimarts és probable que es torni a intentar la mateixa operació.

Un cas similar a l'aeroport del Prat

A l'aeroport del Prat, les autoritats també van retenir un jove saharaui que va arribar el 8 de maig procedent de Tunis. També va demanar asil, però l'hi han denegat. A hores d'ara està a l'espera de saber si li concedeixen la seva condició d'apàtrida. Aquest diumenge el van intentar retornar, però el noi es va autolesionar, segons informen fonts jurídiques properes al cas, per evitar pujar a l'avió, i a hores d'ara està hospitalitzat.

stats