Societat 09/09/2017

Els treballadors del transport sanitari es manifesten pel centre de Girona

Els sindicats acusen el conseller Comín de mentider i asseguren que mantindran les protestes si l'empresa no resol els 12 punts que hi ha sobre la taula

Ara
2 min
Manifestació dels treballadors de transport sanitari de Girona

GironaUn centenar de treballadors de les ambulàncies gironines s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Girona per reclamar a la Generalitat que s'impliqui en la negociació i "deixi de mirar cap a un altre costat". Els sindicats acusen el conseller de Salut, Toni Comín, de "dir falsedats" en relació al conflicte.

El portaveu del comitè de vaga, Juanra Rodríguez, assegura que mantindran les aturades si Treball no rectifica i Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) no posa fil a l'agulla en relació als 12 punts que hi ha sobre la taula. Rodríguez ha recordat que les demandes no són salarials sinó de la qualitat del servei, que denuncien que "ha quedat molt tocada" des que el Govern va atorgar la concessió a TSC fa un any i mig.

Amb crits de "Comín dimissió" i "Fora la màfia", un centenar de treballadors de TSC s'han manifestat pel centre de la ciutat. Rodríguez ha deixat clar que un punt clau per trobar una solució és que el Govern s'hi involucri, i ha retret al conseller que assegurés que es tractava d'un problema laboral i que se'n desmarcava. "No pot ser que se'n rentin les mans", ha reblat Rodríguez, que també n'ha fet responsable el departament de Treball, a qui reclama que torni a involucrar-s'hi per resoldre la situació.

Una reunió infructuosa

Aquest dijous, TSC va convocar el comitè de vaga per intentar una reunió d'urgència abans d'una nova jornada de vaga. Rodríguez ha explicat que la reunió "no va servir per desencallar res", i ha lamentat que l'empresa "no hi posi més de la seva part". "Si nosaltres veiem que es resolen els 12 punts que hem posat sobre la taula, desconvocarem la vaga", ha afirmat.

Un altre punt de discòrdia té a veure amb els serveis mínims dictats. En aquest sentit, les queixes a Treball no només són per la falta d'una nova mediació prevista sinó també pels serveis mínims decretats, d'un 90%. Rodríguez assenyala que això es tradueix en el fet que la vaga només afecta "dues o tres" ambulàncies de la quinzena que hi pot haver d'operatives cada dia a la regió de les comarques gironines i l'Alt Maresme.

Més que un conflicte laboral

Per als treballadors, aquest conflicte va més enllà de limitar-se a ser un tema laboral entre empresa i treballadors. Per això, Rodríguez assegura que estan "perplexos" per l'actitud que tenen tant el CatSalut com el departament de Treball en aquesta situació. De fet, afirma que les dues administracions guarden "un silencis sospitós" en aquest tema.

"Entenem que els diferents actors que van adjudicar el concurs a l'empresa TSC des de fa més de 20 mesos s'haurien de pronunciar", considera Rodríguez. Ara mateix assegura que les parts no tenen cap altra trobada prevista al departament de Treball per fer una mediació malgrat que el conflicte s'hagi radicalitzat amb una vaga indefinida. Per això, admeten que l'objectiu d'aquesta mobilització és "collar" la part pública de l'acord perquè també prengui part en les negociacions.

stats