Societat 22/02/2016

Vaga al metro: "Potser he d'esperar més, però avui viatjo asseguda"

La majoria d'usuaris han atès la recomanació de buscar transports alternatius i el suburbà circulava, en hora punta, més buit del que és habitual

Maria Ortega
2 min
Poques persones a l'estació de plaça Espanya de la línia 1 del metro a les 7.00 del matí d'aquest dilluns de vaga, coincidint amb l'inici del MWC

BarcelonaUna hora punta que no sembla una hora punta. Vuit del matí a la cèntrica estació d'Universitat de la L1 del metro, i a l'andana, poc més d'una desena de passatgers. La majoria d'usuaris han atès aquest dilluns al matí la recomanació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i han triat formes alternatives al suburbà per arribar al seu lloc de feina. El rebombori mediàtic de la negociació 'in extremis' entre empresa, Ajuntament i sindicats per intentar arribar a un acord que salvés la convocatòria de vaga coincidint amb el Mobile World Congress (MWC) ha aconseguit que avui el gruix d'usuaris temés que el viatge en metro podia ser accidentat. Molts, com la Marta Rubio, han sortit amb més temps de casa i han quedat sorpresos de la baixa afluència de viatgers i perquè els temps d'espera en hora punta no han estat tan dolents com esperaven.

"Va ser pitjor la setmana passada quan, no sé ben bé per què, el metro s'aturava cada dos minuts", admetia Rubio, que ha sortit de casa amb tres quarts d'hora de temps extra i, finalment, s'ha trobat que només ha hagut d'esperar tres minuts i mig per pujar al metro a Valldaura (L3) i uns quatre minuts per fer el transbordament a Catalunya a la L1. Al metro, explicava, avui s'hi estava més ample que altres dies.

"Nosaltres ens hem beneficiat del fet que la majoria hagi buscat alternatives", resumia Josep Dalmau, mentre esperava el metro a l'estació de Rocafort (L1). Agafar qualsevol transport que no fos el metro li hauria comportat perdre molt més temps. "Potser he d'esperar més, però avui he pogut seure i tot", celebrava l'Eloïsa a la mateixa parada, abans de pujar a un metro que transportava molts congressistes clarament identificats amb la targeta del MWC. Els temps d'espera en aquesta línia fins a dos quarts de deu del matí no superaven els sis minuts.

Als passadissos de parades com Diagonal o Catalunya se succeïen els congressistes amb cafès en gots per emportar. I tampoc passades les 09.30, quan els serveis mínims dictats han baixat fins al 30%, no s'han produït acumulacions. Tampoc a la parada d'Espanya, on a les deu del matí hi havia pocs usuaris esperant el metro. A diferència del que va passar el 2 de febrer amb la primera convocatòria de vaga al metro, avui, a la majoria dels casos, els passatgers no viatjaven com a sardines i no ha calgut regular els accessos a les estacions. "A mi aquella vaga em va agafar per sorpresa, però avui era quasi impossible no saber que hi havia una aturada", reflexionava Carmen Martínez de bon matí.

stats