SOCIETAT
Societat 17/11/2011

Deu mil persones es manifesten amb motiu de la vaga a les universitats

L'aturada de les classes ha estat desigual. Els convocants asseguren que el seguiment ha estat molt ampli, mentre que els rectors el xifren en un 25%

Sònia Sánchez
2 min
Els manifestants, a la plaça Universitat

BarcelonaUnes 10.000 persones, segons dades dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, es manifesten aquest vespre pels carrers de Barcelona amb motiu de la vaga convocada avui a les universitats catalanes per protestar contra les retallades.

Tot i la presència de professors i personal de les universitats públiques, el gruix de la marxa el constitueixen els estudiants, arribats des dels diversos centres universitaris públics barcelonins. Els joves s'han concentrat a la plaça Universitat i després de recórrer Pelai, han baixat per la Rambla per enfilar fins a la plaça Sant Jaume, abans de pujar Via Laietana i acabar a la plaça de Catalunya.

El riu de gent que abastava des de plaça Sant Jaume fins a Canaletes, tot i que ocupant només la calçada esquerra de la Rambla, col·lapsava el trànsit als voltants del centre de Barcelona. Al llarg de tot el dia ja s'han anat repetint concentracions i talls de trànsit a diferents punts de Barcelona. També s'han fet manifestacions a Girona, Lleida i Tarragona, aquest migdia, amb una afluència menor.

Seguiment de la vaga

La vaga general convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha tingut un seguiment desigual als diversos centres, amb una menor participació a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i a la Universitat de Lleida. A la Universitat de Girona, tres facultats han aturat completament les classes, segons la PUDUP.

A Barcelona l'efecte ha estat força més gran, especialment a la Universitat Autònoma de Barcelona, on s'han paralitzat completament quatre facultats (Comunicació, Traducció i Interpretació, Filosofia i Lletres i Ciències Polítiques i Sociologia). A les d'Economia i Dret el seguiment de la vaga ha estat també molt alt, mentre que a les facultats de ciències s'han pogut fer més classes, segons fonts de la UAB. Amb tot, el campus de Bellaterra es veia avui molt buit des de primera hora del matí i la PUDUP hi xifra el seguiment de la vaga en un 80%.

A la Universitat de Barcelona, l'aturada ha estat desigual segons els centres, amb un fort seguiment als ubicats al Raval i també en alguns de la Zona Universitària, on els estudiants han tallat la Diagonal al matí i a la tarda per fer camí cap a la manifestació de la plaça Universitat.

La Universitat Pompeu Fabra xifra el seguiment de la vaga en un 25% a nivell general, tot i que assenyala que al campus de Ciutadella -on més ha afectat- s'han fet només la meitat de les classes. En aquest centre, piquets informatius han intervingut en alguns seminaris on els professors havien advertit els estudiants que la seva nota es veuria afectada si faltaven a classe, segons han explicat els mateixos estudiants. La PUDUP assegura també que el campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha quedat pràcticament paralitzat per la vaga.

Amb tot, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que agrupa els rectors de les set universitats públiques catalanes, ha assegurat en un comunicat que només una de cada quatre classes no s'ha realitzat en el dia d'avui.

stats