Societat 31/10/2018

El xoc d'un vaixell amb una grua provoca un incendi al port de Barcelona

Una nau amb 400 passatgers fa caure una màquina elevadora en un aparatós accident sense ferits

P.e. / M.o.
3 min

BarcelonaUns operaris sortien corrents aquest matí de sota d’una grua de contenidors del port de Barcelona. Un vaixell amb 414 passatgers de la naviliera Grandi Navi Veloci (GNV) acabava de topar amb aquesta grua. La proa de la nau ha desplaçat l’estructura de la màquina elevadora, que, a causa del xoc, ha caigut de costat i ha impactat contra quatre contenidors de productes inflamables i corrosius. El cop de la grua amb els contenidors ha provocat un incendi. La seqüència ha passat a les 8 del matí i ha durat menys de 20 segons, el temps just perquè els operaris poguessin escapar de la zona sense que s’haguessin de lamentar ferits, encara que s'han atès dues persones per crisi d’ansietat. Els viatgers i la tripulació del vaixell 'Excellent' també han sortit il·lesos, ha informat la companyia GNV, que ha atribuït l'accident a les condicions meteorològiques “adverses”.

Segons ha explicat el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, quan la nau estava arribant aquest matí a la dàrsena del Morrot, el seu destí, les ratxes de vent “rellevants” han obligat a reconsiderar la maniobra d’atracament, que ha requerit l’assistència de dos remolcadors. Mentre el vaixell esperava els remolcadors –calien uns 10 minuts perquè arribessin per auxiliar l’'Excellent'–, s'ha optat per desplaçar el ferri a una zona més segura, amb una àrea d’aigua més àmplia. En aquest trànsit, per causes que es desconeixen, s'ha produït la col·lisió contra una grua del moll sud, a l’altura de la terminal de contenidors APM Terminals. En declaracions recollides per l’ACN, el capità marítim de Barcelona, Javier Valencia, ha apuntat que no es podia preveure que el vaixell necessitaria remolcadors per atracar perquè el vent havia pujat “sobtadament”.

L’'Excellent', que procedia de Gènova, transportava tant passatgers com mercaderies –camions amb remolcs–. 59 viatgers tenien la capital catalana com a destí i han pogut desembarcar durant el matí. La resta dels passatgers, amb Tànger de destí, han continuat a bord de la nau fins que arribés el ferri 'Fantastic', de la mateixa naviliera GNV, que farà el trajecte previst. El 'Fantastic', procedent de Marsella, havia d’atracar aquest vespre al port de Barcelona. L’'Excellent' quedarà immobilitzat perquè, segons el capità marítim, a part dels bonys per l’impacte amb la grua, no es descarta que també tingui una esquerda a sota del buc.

Els Bombers extingint el foc/ CRISTINA CALDERER

La pluja ajuda a aturar el foc

L’incendi dels contenidors s'ha pogut controlar a mig matí i s'ha donat per extingit després del migdia. La pluja intensa que ha caigut avui ha ajudat a apagar el foc, segons ha admès el director dels Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué. La grua ha caigut sobre quatre contenidors que a l’interior hi tenien bidons amb productes –líquids i sòlids– inflamables i corrosius que s'han encès. “L’impacte ha generat un incendi”, ha explicat Massagué, que ha subratllat que “en cap moment” s'ha produït una explosió sinó “petites deflagracions”. Amb les condicions meteorològiques favorables, Massagué ha afegit que no s’ha generat cap núvol tòxic i que s’ha fet una barrera de contenció per evitar la contaminació de l’aigua del mar. De manera preventiva també s'ha activat el pla per risc químic i s'ha desallotjat el moll sud.

El port de Barcelona ha apuntat que alguns dels contenidors afectats contenien mercaderies perilloses, malgrat que “cap dels productes representa un risc elevat a nivell de seguretat industrial”. Com que demà és un dia festiu, el director general ha pronosticat que fins divendres no s’haurà recuperat la “total normalitat” en les operacions d’entrega i recepció de contenidors. Pel que fa als vaixells, es preveu que com a molt tard demà es pugui restablir el funcionament habitual.

stats