Societat 28/10/2019

Uns 200 veïns es mobilitzen contra els grans tenidors en un sol dia

Els Mossos desallotgen els membres de la PAHC que havien ocupat l'oficina del BBVA a Sant Celoni

Natàlia Vila
3 min
Una seixantena de veïns ha ocupat la seu del BBVA de Sant Celoni per exigir una negociació amb el fons d'inversió Divarian i evitar 20 desnonaments

BarcelonaEl degoteig constant de protestes contra les pràctiques abusives dels grans tenidors d'habitatges ha fet que, aquest dilluns, uns 200 veïns fessin sentir la seva veu arreu de Catalunya en diferents accions contra la banca i els fons d'inversió. A Sant Celoni, al Baix Montseny, una seixantena de persones ocupen des de les 9 del matí d'aquest dilluns l'oficina del BBVA del municipi per protestar contra una vintena de desnonaments previstos per a aquest novembre. Tenien previst passar-hi tota la nit, però després de 12 hores d'ocupació els Mossos d'Esquadra van acabar desallotjant els concentrats dins de l'oficina bancària.

Els habitatges eren incialment propietat del BBVA, que després els va vendre al fons d'inversió Cerberus. Estan gestionats per les marques Divarian i Haya Real Estate i també n'hi ha algun de Blackstone i del propi BBVA. Segons els veïns, la situació actual dels contractes amenacen amb deixar al carrer 45 persones (entre adults i menors) veïns de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina, Cardedeu, Llinars del Vallès i Riells i Viabrea. Amb aquesta acció, la Plataforma d'Afectades per l'Habitatge i el Capitalisme del Baix Montseny i l'Assemblea d'Habitatge Digne de Palau pretenen forçar el fons a seure a la taula per negociar una sortida per a aquestes famílies vulnerables.

Paral·lelament, a Badalona, un altre centenar de veïns –acompanyats del Sindicat de Llogaters– han anunciat una concentració massiva contra el fons d'inversió Lazora, que l'estiu passat va comprar el bloc on viuen i ara planteja pujades del lloguer de fins al 80%. Aquests veïns ja han elevat la seva protesta fins al consistori: demà dimarts el ple de l'Ajuntament té previst aprovar una moció en què, previsiblement, tots els grups municipals donaran suport als afectats, segons expliquen a l'ARA fonts del mateix grup veïnal.

Objectiu: retornar els pisos als veïns

La tercera acció de protesta s'ha fet a Barcelona. Els membres del Sindicat de l'Habitatge del Casc Antic van detallar en una roda de premsa les pressions que reben els veïns per part de la propietat d'un bloc situat a la ronda de Sant Pere de la capital catalana. Segons el sindicat, diumenge passat l'empresa propietària, Murzuk S.L. –amb seu a Vic i diverses propietats arreu de Catalunya– va intentar un desallotjament sense ordre judicial, a través d'una empresa que va enviar persones per intimidar els veïns. “Van aconseguir evitar l'entrada a casa en dos pisos i ara s'han instal·lat al primer”, explica una de les portaveus del sindicat. El grup veïnal –format majoritàriament per joves– també ha lamentat que Ciutat Vella, un barri tradicionalment obrer, és ara “el que té més densitat de pisos turístics”, fet que ja l'ha convertit “en el tretzè barri més car de la ciutat”.

Els joves del Sindicat d'Habitatge del Casc Antic, al menjador del pis que mantenen ocupat al bloc de la ronda Sant Pere. Els pròxims dies pretenen que hi entri a viure una família vulnerable amb menors que ara fa vida en una pensió

Per la seva banda, el Bruno, un dels veïns que fa set anys que viuen al bloc, ha denunciat que, en el seu cas, després de dos anys de negociacions la propietat ha intentat augmentar el preu del lloguer “un 126%”. “És una pujada impossible d'assumir”, ha admès el jove, que avui s'ha sumat a les explicacions dels sindicat. “La propietat em va dir que la gent pobra també té dret a viure en cases, però en aquestes no”, relata en relació a la seva finca.

Actualment al bloc encara hi ha un grup de joves universitaris que mantenen ocupat un dels pisos on, a curt termini, hi vol fer entrar a viure una família amb menors que s'ha quedat al carrer i ara malviu en una pensió fora de la ciutat. A l'edifici, actualment, hi ha vuit pisos que segons el sindicat quedaran buits al desembre i que l'empresa vol dividir i llogar a preus que estan entre els 1.200 i 1.500 euros. "Al principal hi havia quatre pisos que ja han dividit en vuit i que ara estan llogant a aquests mateixos preus", va explicar el sindicat.

stats