Societat 01/07/2019

Els veïns del Raval s'organitzen "per parar els peus a Blackstone"

Les entitats s'organitzen per evitar un desallotjament imminent

Jordi Mumbrú
2 min
Els veïns del barri davant de l'immoble que està pendent de desallotjament

BarcelonaLa zona nord del Raval ha fet pinya per intentar evitar que el gegant immobiliari Blakstone desallotgi l'edifici del carrer Hospital 99, que fa cantonada amb el passatge Bernardí Martorell. En total hi ha deu pisos ocupats, entre famílies, veïns i també grups de joves africans que es guanyen la vida amb el 'top manta'. El desallotjament és amb data oberta, és a dir, que es pot executar en qualsevol moment durant els pròxims 15 dies.

El bloc s'està erigint com un símbol contra la gentrificació al Raval (un dels barris més castigats per aquest fenomen) i la seva defensa ja implica diferents entitats. Aquest dilluns, en una roda de premsa celebrada a la porta de l'immoble, el portaveu del sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha assegurat que els veïns no marxaran i ha desafiat Blacktone, el fons propietari de l'immoble: "El que tenim clar és que d'aquí no se'n va ningú. En tot cas, se n'anirà Blackstone". Palomera, que ha insistit que "cal parar els peus a Blackstone, ha demanat a les institucions, tant a l'Ajuntament de Barcelona com a la Generalitat, que solucionin aquest conflicte expropiant "tots els habitatges dels grans tenidors que estiguin especulant, o obligant-los a oferir un lloguer social" a les famílies. Conscient que al govern de la Generalitat hi ha Junts per Catalunya i ERC i que el de l'Ajuntament està en mans dels comuns, Palomera ha advertit que si no s'atura el desallotjament, "ens obligarà a repetir les imatges de l'1-O i del 15-M, posant els Mossos contra la ciutadania".

Per entrar al bloc i executar el desallotjament, és necessari accedir al passatge, però els veïns pretenen bloquejar-lo i han preparat diferents activitats per, en cas que vinguin els Mossos, complicar la seva entrada. El desallotjament no serà fàcil.

L'Ajuntament de Barcelona fa mesos que negocia amb Blackstone i aquest diumenge (just quan començava el termini per desallotjar) ha fet arribar als veïns una proposta d'acord. Segons ha explicat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, l'empresa s'ha compromès a oferir un lloguer social a "les tres famílies que es troben en risc de vulnerabilitat" i a oferir un lloguer per sota del preu de mercat a "algunes famílies". La resta de pisos, que segons Martín podrien ser només dos dels 10 que hi ha, serien a preu de mercat per a nous veïns. Des del Sindicat de l'Habitatge del Raval (SHR), però, han assegurat que encara "no han iniciat reunions formals".

L'empresa multinacional, ha explicat que "des que vam començar a gestionar l'edifici el 2018, ens hem esforçat per trobar solució col·laborativa per a les persones que han ocupar il·legalment l'edifici durant tres anys". A través d'una nota, l'empresa "lamenta que les persones que continuen ocupant l'edifici il·legalment no hagin cooperat en els diferents intents per resoldre aquesta situació".

Ocupació temporal

Els veïns del Raval van ocupar dissabte uns baixos d'un altre edifici del mateix passatge "per preparar la infraestructura" necessària per evitar el desnonament, és a dir, organitzar menjars, llits i altres coses per a les persones que venen a donar suport. Els agents de la Guàrdia Urbana van fer un desallotjament exprés i, segons els veïns, han iniciat una negociació amb el propietari, per pagar una fiança i ocupar l'espai "només durant els 15 dies que poden venir a desallotjar el bloc de les 10 famílies", segons membres del SHR.

stats