Societat 15/09/2014

Els veïns de Sagrada Família també es rebel·len contra el turisme massiu

Es manifestaran dimecres que ve per denunciar "la insostenibilitat a la que s'ha arribat amb el creixement depredador del turisme massiu"

Efe
2 min
Un grup de turistes esperen per pujar al bus turístic / FRANCESC MELCION

BarcelonaEls veïns de la Sagrada Família han decidit, de la mateixa manera que han fet els de la Barceloneta, rebel·lar-se contra les molèsties que els causa el turisme massiu que envaeix els carrers de Barcelona i han convocat una manifestació per a dimecres que ve. "Volem un barri per viure!" és el lema de la manifestació convocada per l'Associació de Veïns de Sagrada Família per protestar "per la insostenibilitat a la que s'ha arribat amb el creixement depredador del turisme massiu". En un comunicat, els veïns recorden que "Sagrada Família fa dècades que pateix les problemàtiques derivades de la Barcelona aparador i ha vist com, lluny d'adoptar-se mesures correctores, s'alimentava un model que ha portat el barri al col·lapse". Problemes greus de mobilitat, massificació, incompliment de les mesures acordades amb l'Ajuntament, falta d'equipaments, proliferació de botigues de records sense llicència i d'apartaments turístics i hotels, són algunes de les situacions que denuncien els veïns d'aquesta zona de Barcelona.

Els veïns també lamenten que el regidor del districte, Gerard Ardanuy, ha suspès dues vegades la reunió acordada al juliol amb la Plataforma Recuperem el Niza "sense que hagi donat cap nova proposta de data". Els veïns també han elaborat un manifest, amb el títol "Parem la massificació turística! Volem un barri per viure!, en què reclamen "un barri viu i per viure", recuperar el cinema Niza, frenar la proliferació d'hotels i pisos turístics, així com la massificació de turistes al carrer.

El de la Sagrada Família és un altre dels barris que alcen la seva veu contra d'un model que qualifiquen de "ciutat aparador" per atreure turisme, sense tenir en compte les molèsties al veïnat. "Les empreses hoteleres, els fons d'inversió voltors, els touroperadors i l'explotació dels apartaments turístics han pres el control de la ciutat i, en particular, del seu desenvolupament econòmic, en perjudici directe de la qualitat de vida dels veïns", denuncien en el manifest.

Segons l'associació de veïns de Sagrada Família, "aquest model de massificació turística només beneficia unes elits extractives que fan un negoci multimilionari, precaritzen els llocs de treball, i actuen com depredador de la ciutat i dels seus barris". Per als veïns, aquest tipus de turisme degrada l'espai públic i la convivència "i amenaça el teixit social, econòmic, associatiu i popular, posant en escac la pròpia supervivència" del barri. Segons l'AAVV, "la moratòria sobre botigues de 'souvenirs' és paper mullat, els busos turístics trenquen la zona d'expulsió establerta al juny del 2011, establint parades d'operadors privats i públics, en contra del compromís de l'Ajuntament, i l'aparcament subterrani d'autocars previst a la plaça de la Hispanitat ha desaparegut del Pla d'Actuació del Districte".

stats